Kaipaatko jo lomaa? Tässä on sinulle sopiva uudenvuodenlupaus...

Stressiä, kiirettä, pakkoa, velvoitteita – kuulostaako tutulta? Seth Grodin kehottaa kirjassaan "Tribes" jatkuvan loman odottamisen sijaan muokkaamaan elämää niin, ettei siitä ole pakkoa paeta lomalle. Vierailimme neljän hyvinvointivalmentajan luennolla ja poimimme sieltä 10 vinkkiä onnelliseen elämäään.

Useista talous- ja yritysalan oppaistaan tunnettu Seth Grodin esittää Tribes-kirjassaan ajatuksen, joka sopii enemmän kuin paremmin tulevan vuoden lupaukseksi.

– Sen sijaan että pohtisit ja odottaisit aina seuraavaa lomaa sinun kannattaisi yrittää muuttaa elämäsi sellaiseksi, että sinulla ei ole tarvetta paeta sitä lomalle, hän kirjoittaa.

Hämmentävä ajatus, eikö?

Vierailimme neljän eri hyvinvointivalmentajan luennolla ja poimimme sieltä 10 tärkeintä oppia: Lue, miten Valmentamon Anne Karilahti, Uskalla innostua -tiimin Ilkka Koppelomäki, Aivokunto Oy:n Ville Ojanen ja talousvalmentaja Terhi Majasalmi kehottavat pohtimaan elämää.

1. Selvitä mitä haluat

Moni kuvittelee, että elämä olisi ihanaa, jos saisi jatkuvasti olla lomalla – tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Jos olet jatkuvasti lomalla tylsistyt melko nopeasti.

Kysy ennemmin itseltäsi mitä työtä tekisit, jos palkkasi ja toimeentulosi ei riippuisi siitä? Mitä teet mielelläsi ilmaiseksi? Näin voit selvitellä niitä asioita, joiden tekemisestä todella nautit ja se voi olla mitä tahansa liikuntaharrastuksista käsitöiden tekoon tai vaikkapa verkkoshoppailuun.

2. Mitä osaat?

Sen lisäksi että tiedät mistä pidät, on sinun tärkeää tietää myös mitä osaat – mitkä ovat sinun valttikorttisi? Nämä voivat olla niin opittuja taitoja kuin saatuja taitoja: Esimerkiksi hyvä lauluääni on lahjakkuus, mutta esimerkiksi taito aikatauluttaa arkea on opittua.

Mitä olet oppinut töissä, mitä vapaalla? Listaa kaikki taitosi äläkä päästä olkapäälläsi istuvaa pikkukriitikkoa ääneen, vaan tee lista ilman mitään kritiikkiä ja katsele aikaansaannoksiasi vasta jälkikäteen.

3. Kirjoita tarina unelmaelämästäsi

Millaista elämäsi olisi, jos se olisi täydellistä? Valmentamon Johda itseäsi -koulutuksessa käytetään hyväksi kirjoittamista tavoitteiden selvittämisessä.

Kirjoita tarina elämästäsi kuvitellen, että se on täydellistä – mitä teet, missä asut ja millaista elämäsi on? Unohda sanat "jos" ja "ei" ja kaikki mahdolliset realiteetit. Näin saat harjoituksesta parhaan hyödyn irti. Muista olla tarkka: älä kirjoita esimerkiksi "Olen rikas" vaan määrittele se tarkemmin esimerkiksi kirjoittamalla "minulla on varallisuutta 500 000 euroa".

Kun olet saanut kirjoituksen valmiiksi listaa sieltä asiat, joihin voit itse hieman vaikuttaa, joihin et voi yhtään vaikuttaa ja joihin voit täysin vaikuttaa – huomaat varmaan, että lopulta on vain muutamia asioita, joihin sinulla ei ole osaa eikä arpaa elämässäsi.

4. Tee välimatkatavoitteita

On tärkeää saada tuntea onnistumista, vaikka vain pienissä asioissa. Siksi on hyvä tehdä välimatkatavoitteita ja aloittaa pienestä.

Aivokunto Oy:n asiantuntija Ville Ojanen kertoi Mielenterveysmessuilla marraskuun lopussa, että saamme onnentunnetta kun saavutamme tavoitteita – siksi on hyvä aloittaa pienestä.

– Älä esimerkiksi määrittele että haluat olla liikunnallisempi, vaan päätä harrastavasi kolme kertaa viikossa hikiliikuntaa. Näin sinun on helpompi päästä tavoitteeseen ja saat tyydytyksen tunnetta onnistumisestasi, hän luennoi.

5. Ympäröi itsesi positiivisilla ihmisillä

Etkö jätä työpaikkaasi, koska se on vanhempiesi mielestä typerää? Tai huomaatko luopuneesi rakkaasta harrastuksesta, koska olet kuullut, että et ole tarpeeksi lahjakas? Uskalla innostua -tiimin päävalmentaja Ilkka Koppelomäki tiivistää koulutuksessaan ajatuksen seuraavasti.

– Ihmiset ympärillämme vaikuttavat elämäämme enemmän kuin uskottekaan. Pyri tunnistamaan muiden tarjoamat ajatukset ja mallit, jotta voit luopua niistä. Elä sellaista elämää kuin itse haluat ja tee niitä asioita, jotka tuntuvat sinusta oikeilta, hän tiivistää.

6. Kannattaako kaikkia ihmissuhteita ylläpitää?

On hyvä muistaa, että kaikkia ihmissuhteita ei ole tarkoitettu elinikäisiksi. Jos koet, että ympäriltäsi löytyy ihmisiä, joiden puheluihin et jaksaisi vastata ja jotka aiheuttavat sinulle negatiivisen olon, ota reilusti tauko ja pesäero heistä vaikkapa vain kuukaudeksi.

7. Anna itsellesi aikaa

Itsensä hemmottelua katsotaan monesti Suomessa kieroon, mutta on tärkeää antaa itselleen lepoa ja aikaa.

Raivaa kalenteristasi kaikki turhakkeet pois. Jos tämä tuntuu vaikealta, voit vaikka listata viisi asiaa, jotka sinun on ehdottomasti tehtävä tällä viikolla ja luovu lopuista. Kirjoita kalenteriisi jo valmiiksi hetkiä, jotka ovat vain sinua varten ja tee silloin, mitä haluat.

8. Mutta kun...

Ilkka Koppelomäki kehottaa myös luopumaan vastalauseista – yleensä olemme itse suurimpia esteitä elämänmuutosten tiellä. Jos esimerkiksi et voi antaa aikaa itsellesi, koska sinulla on lapsia ja asuntolaina, annat itsellesi syitä, joiden vuoksi et voi toteuttaa unelmiasi – kaikki on muutettavissa, jos vain haluaa tarpeeksi.

Tunnista omat tekosyysi, kuten "olen jo liian vanha", "minulla ei ole varaa" ja "minulla on liikaa vastuuta".

Todellisuudessa maailma on täynnä keinoja, ne on vain keksittävä: Esimerkiksi lapsille voi palkata silloin tällöin hoitoapua, uutta ammattia varten ei tarvitse irtisanoutua vanhasta, vaan voi esimerkiksi kouluttautua työn ohessa tai löytää jotain uutta omalta työpaikalta.

9. Aloita pienistä muutoksista

Pienet muutokset ovat ihmeellisiä, sillä niillä voi olla suuri vaikutus: Ne antavat energiaa ja tuovat uutta puhtia arkeen.

10. Pienistä muutoksista tulee helposti suurempia

Kun muutat yhtä palikkaa elämässäsi ja tiedät mitä haluat, alkaa muutosta tapahtua kuin huomaamattasi myös muualla.

Lue myös:

Lähteet:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat