Kainuun rajavartiosto mahdollisista tulijoista: Kostamuksen alueella kymmeniä, jopa satoja profiiliin sopivia ihmisiä

Kainuun rajavartioston apulaiskomentaja: "Viikonloppu oli hyvin poikkeuksellinen" 10:27
Kainuun rajavartioston apulaiskomentajan, everstiluutnantti Tomi Tirkkosen mukaan viikonloppu Kainuussa oli hyvin poikkeuksellinen.

Liikenne Vartiuksen rajanylityspaikalla jouduttiin keskeyttämään sunnuntaina useaan otteeseen. Turvapaikkahakemuksen jätti sunnuntaina 16 Venäjältä Suomeen saapunut ihmistä. 

Kainuun rajavartioston apulaiskomentajan, everstiluutnantti Tomi Tirkkosen mukaan viikonloppu Kainuussa oli hyvin poikkeuksellinen.  

Tirkkonen kertoo, että liikenteen häiriöistä viestittiin useita kertoja Venäjän rajaviranomaisten suuntaan, mutta tuloksen jäivät heikoiksi. 

– Pyysimme heitä varmistamaan sopimusten mukaisen rajaliikenteen. Pyyntöihin vastattiin, mutta meillä ei ollut yhteistä ymmärrystä siitä, mistä häiriöt johtuvat. Venäläisten mukaan heillä ei ole laillista mahdollisuutta estää sitä liikennettä, mikä heiltä lähtee, Tirkkonen sanoi Huomenta Suomessa. 

Sunnuntaina Vartiuksen raja-asemalla rakennettiin myös väliaikaisia esteitä. Tirkkosen mukaan niiden avulla voidaan varmistaa rajanylityspaikan turvallisuus kaikissa tilanteissa. 

Apulaiskomentaja mukaan on mahdollista, että turvapaikanhakijoita tulee vielä lisää. Tirkkonen sanoo, että Suomen viranomaisilla on ymmärrys potentiaalista, joka rajan toisella puolella on. Sitä on kuitenkin vaikea arvioida, tulevatko nämä henkilöt Suomeen vai eivät. 

Kuinka suuri tämä potentiaali on? 

– Kymmeniä, jopa satoja tähän profiiliin sopivia ihmisiä tuolla Kostamuksen alueella. 

Kulunut yö oli Vartiuksessa rauhallinen. Raja-asemalle ei saapunut uusia turvapaikanhakijoita rajanylityspaikan sulkeutumisen jälkeen. 

Lue myös:

    Uusimmat