Vartiuksen raja-aseman päällikkö: Tilanne vaikea, Venäjä ei noudata sopimuksia

Vartiuksen raja menee kiinni – tämä on tilanne nyt 15:05
Vartiuksen raja suljettiin yöksi – tämä on tilanne nyt.

Vartiuksen raja-asemalla liikenne jouduttiin tänään keskeyttämään kahteen otteeseen. 

MTV Uutiset haastatteli raja-aseman päällikkö Jouko Kinnusta aseman sulkemisaikaan iltakuudelta.

Jonot olivat juuri ennen rajan sulkeutumista pitkät Venäjän puolella. Kinnunen kertoo, että rajaliikenteen rajoittamistoimenpiteet johtuvat siitä, että Venäjän viranomaiset ovat edelleen päästäneet raja-alueelle ihmisiä ilman alueelle vaadittavaa Schengen-viisumia.

– Olemme joutuneet turvaamaan muun rajanylitysliikenteen ja käyttämään tällaista tilapäistä rajoittamista, Kinnunen kommentoi.

Kuusitoista ihmistä on hakenut tämän päivän aikana tilapäistä suojelua Suomen puolella. Samaan aikaan Venäjä on kieltäytynyt noudattamasta yhteistä sopimusta ja on puskenut lisää turvapaikanhakijoita kohti Suomea.  Nyt asiasta on lähetetty toistamiseen kirjallinen ilmoitus.

– Olemme vedonneet Venäjän rajaviranomaisiin, että noudattaisimme molemmin puolin rajaa yhteisiä sopimuksia, Kinnunen toteaa.

Esteiden rakentaminen jatkuu

Kinnunen kertoo, että esteiden rakentaminen Vartiuksen raja-aseman ympäristössä jatkuu edelleen yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa.

– Virka-apuosasto rakentaa yhdessä Rajavartiolaitoksen henkilöstön kanssa tilapäisiä estelaitteita raja-alueelle. Meillä on hyvä valmius toimeenpanna tarvittaessa uusia päätöksiä rajaliikenteeseen liittyen, Kinnunen painottaa.

Kinnunen kertoo, että turvapaikanhakijoiden saapumisen havaitsemista hankaloittaa se, että Venäjän viranomaiset kuljettavat henkilöt ohi muiden ajoneuvoletkojen ja välittömään rajan läheisyyteen.

– Venäjän viranomaiset osoittavat heille (turvapaikanhakijoille) polkupyörät ja osoittavat suunnaksi Suomen rajan ja vielä viimeisenä toimena sulkevat portit näiden henkilöiden takana päästämättä heitä takaisin enää Venäjän alueelle.

Kinnunen kiteyttää, että tilanne on nyt vaikea.

– Vetoamme edelleen Venäjän rajaviranomaisiin, että he noudattavat yhteisiä sopimuksia.

Tämänhetkisten tietojen mukaan Vartiuksen raja-aseman on määrä aueta jälleen huomenna aamulla. 

*Päivitys kello 19.12: Muutettu Suomen puolelta tilapäistä suojelua hakeneiden määrä 16:een tietojen täsmennyttyä.

Lue myös:

    Uusimmat