Kaksi turvapaikanhakijaa onnistui ohittamaan raja-aseman esteet – rajan toiselle puolelle leiriydytty: "He ovat Venäjän vastuulla"

Rajavartiosto kertoo laittomasta maahantulosta itärajalla – MTV paikalla 18:31
Katso videolta Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksen tiedotustilaisuus.

Kaksi turvapaikanhakijaa onnistui ohittamaan raja-aseman esteet Nuijamaan rajavartioaseman alueella, kertoo Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksen komentaja eversti Mika Rytkönen. Suomen puolelle esteiden ohi päässeet on siirretty turvapaikkaprosessiin.

Olemme parantamassa estelaitteita, jotta vastaava ei olisi enää mahdollista, hän kertoo.

Nuijamaan ja Vaalimaan kohdilla rajan itäpuolella on Rajavartiolaitoksen havaintojen mukaan leiriytynyt joitain kymmeniä henkilöitä, joilla oli aikomus päästä Suomeen. Rajavartiolaitoksen kuvien perusteella aidan takana lämmitellään nuotiolla.

Estetään pääsy Suomeen

Esteet on rakennettu niin, etteivät ihmiset pääse niiden ohitse Suomeen hakemaan turvapaikkaa. Rytkönen kuitenkin kertoo, että erityisen haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden turvapaikkahakemus otetaan vastaan kaikissa olosuhteissa. Henkilö noudetaan keinoilla, joita hän ei avaa tarkemmin.

Jos henkilö pääsee Suomeen ja hakee turvapaikkaa, ei häntä voida käännyttää takaisin Venäjälle.

Me emme lähetä ketään takaisin Venäjälle, hän toteaa turvapaikanhakijoista.

Tiedotteessa Rajavartiolaitos kertoo, että ihmiset ovat saaneet apua Suomeen saapumiseen.

– Rajavartiolaitoksen ja muiden viranomaisten tekemien havaintojen ja saamien tietojen perusteella on olemassa selviä viitteitä siitä, että vieraan valtion viranomaiset tai muut toimijat ovat edesauttaneet rajan laittomasti ylittäneiden henkilöiden Suomeen saapumista, tiedotteessa todetaan.

Näin lauantaiaamu eteni Vartiuksen raja-asemalla: ”Tilanne on päällä” – katso MTV:n toimittajan raportit 7:24
Näin lauantaiaamu eteni Vartiuksen raja-asemalla: ”Tilanne on päällä” – katso MTV toimittajan raportit

Väkijoukkoihin varauduttu

Mika Rytkönen kertoo, että rajavartiolaitos on varautunut myös sellaisiin tilanteisiin, joissa esimerkiksi sadat henkilöt pyrkisivät maahan hakemaan turvapaikkaa.

– Kaikkeenhan pitää varautua.

– Tällaisista suurista massoista meillä ei ole tietoa tai siitä ei ole viitteitä, hän kuitenkin täydentää.

Toistaiseksi ei myöskään ole havaintoja, että ihmiset pyrkisivät aiempaa enemmän Suomeen maastorajaa tai suljettujen raja-asemien kautta. Rajavartiolaitos kertoo tehostaneensa toimintaansa raja-alueella, myös muiden viranomaisten tuella.

"Mielestäni he ovat Venäjän vastuulla"

Rytkönen painottaa, että tilanne on Rajavartiolaitoksen hallinnassa, vaikka Venäjä katsookin, ettei sillä ole mahdollisuutta estää kolmannen maan kansalaisia siirtymästä rajalle.

Mika Rytkönen arvioi, että rajalle leiriytyneet henkilöt näyttävät pystyvän pitämään huolta itsestään, ja ovat tulleet kaukaa paikalle omin voimin. He ovat Rajavartiolaitoksen käsityksen mukaan Venäjällä laillisesti, maan viranomaisten päästettyä heidät maahan. Rytkönen katsoo ratkaisun avaimien olevan Venäjällä, mikäli heidän tilansa hononee.

– Ainakin minun mielestäni he ovat Venäjän vastuulla.

Perjantaina Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksen ylityspaikoille saapui 163 turvapaikanhakijaa.

Kaakkois-Suomen rajavartiostoon on saapunut marraskuun aikana eiliseen mennessä puutteellisin matkustusasiakirjoin 415 henkilöä, jotka ovat hakeneet kansainvälistä suojelua.

Lue myös:

    Uusimmat