"Kaikki tietenkin toivovat, että kotona olisi lamppu, joka maksaa sata tonnia " – osaatko tunnistaa kotisi arvotavarat?

Miten tunnistaa kodin arvotavarat? 6:34

Moni piilottelee kodissaan harvinaisuuksia tietämättään. Antiikin keräilijä Oliver Backmanin mukaan monella on kotonaan esimerkiksi hopeaesineitä.

Kun tv-ohjelmassa myydään omasta kodista kippoa tai kuppia, moni innostuu. Miten omat arvotavarat voisi oppia tunnistamaan? Aiheesta keskusteltiin Huomenta Suomessa 30.10.2017.

Antiikin keräilijä Oliver Backman kasvoi vanhan tavaran keskellä. Myöhemmin lapsuuden tulitikkulaatikon etikettien ja pullonkorkkien keräily muuntui antiikkiharrastukseksi. Backman kirjoitti arvotavaroista teoksen Ullakon aarteet.

Keräilyharrastus on kuin aarteenetsintää. Yksi Backmanin kokoelman esine on Kauppakompanian posliinilautanen 1700-luvulta, joka on ajan saatossa haljennut.

– Tämä on esimerkki siitä, kun yleensä aina kysytään, millaista tavaraa ei ehkä kannata ottaa, niin rikkinäistä. Mutta mielestäni tämä on hyvä esimerkki siitä, kun on rikkinäinen esine, mutta se on korjattu 1800-luvulla niiteillä, pelkästään tuo korjaus on äärimmäisen taidokkaasti tehty, Backman kuvaa.

Komeudestaan huolimatta rikkinäinen esine on kuitenkin aina vähemmän arvokas rahallisesti.

Moni piilottelee kodissaan harvinaisuuksia tietämättään. Backmanin mukaan suomalaisilla on kotonaan esimerkiksi hopeaesineitä.

– Kaikki tietenkin toivovat, että kotona olisi Paavo Tynellin lamppu, joka maksaa sen sata tonnia tai viisikymmentä tonnia, Backman heittää.

Millainen tavara nyt on arvokkainta? Ovatko vanhat huonekalut arvossaan? Katso video koko keskustelusta ylhäältä!

***

Löytöjä roskalavalta ja kirppareilta: Elisa löysi roskalavalta tuhansien eurojen arvoisen tuolin 8:47

Lue myös:

    Uusimmat