Maailman kalleimmissa hajuvesissä käytetään mitä erikoisimpia raaka-aineita, mutta mikä määrä tuoksuja on liikaa ja millaista on tuoksuyliherkkyys?
Tuoksut ovat olleet iso osa ihmisten elämää aikojen alusta asti. Modernin hajuveden synty lasketaan alkaneen Aurinkokuninkaan hovista ja esimerkiksi suurvalloittaja Napoleon käytti hövelin rantein kölninvettä. Ruusu on yksi hajuvesien ikisuosikki raaka-aineista.
Yksi ehkä maallikosta erikoisin ja samalla myös yksi kalleimmista raaka-aineista on ambra, eli kaskelottivalaan suolistosta peräisin oleva erite. Sen hinta voi nousta jopa satoihin tuhansiin dollareihin. Nykyisin hajusteissa kuitenkin useammin käytetään synteettisesti valmistettuja ainesosia.
Hyvässä ja pahassa, hajut herättävät ihmisissä voimakkaita tuntemuksia ja vaikuttavat alitajuntaan. Parhaimmillaan hyvä tuoksu aiheuttaa euforisen tunteen, kertoo tuoksuihin erikoistunut tietokirjailija Ari Turunen.
– Marraskuisessa aamussa, kun laittaa jotakin sitrustuoksua, niin varmasti tulee hyvä olo, Turunen totesi Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.
Kurkista yllä olevan videon kautta hajusteiden mielenkiintoiseen historiaan.
