Kaiken maailman lihapullia

Lihapullat herättävät meissä usein kotoisia tunteita. Melkein jokaisella on suosikki lihapullamestari. Valmistustapoja on kuitenkin melkein yhtä monta kuin tekijöitä. Perus lihamureketaikina muotoutuu eri kokoisiksi palleroiksi tilanteen mukaan. Perinteisesti taikinaan laitetaan lihan lisäksi korppujauhetta tai leipäraastetta, kermaa, vettä tai muuta nestettä, kananmunaa, sipulia sekä mausteita. Kypsennystapoja on myös monia, lihapullat kypsyvät pannussa paistamalla, uunissa, liemessä keittämällä tai vaikka grillissä.

Välillä kaipaa vaihtelua

Luova ja vaihtelunhaluinen kokkaaja loihtii lihapulliin uusia makuvivahteita. Taikinaa voi maustaa ja mehevöittää kasvisraasteilla, sienillä, juustoilla, erilaisilla mausteilla ja maustekastikkeilla. Lihapullilla voi harrastaa makumatkailua maailmalla. Taikinaan voi sekoittaa kullekin maalle tyypillisiä raaka-aineita ja mausteita. Kiireinen kokkaaja valitsee kaupasta valmiita maustetahnoja ja sekoittaa niitä vaivattomasti lihapullataikinaansa.

Thaipulliin sujautetaan thairuualle tyypillisiä mausteita, kuten inkivääriä, valkosipulia, chiliä, kalakastiketta ja limettiä. Nämä lihapullat kypsennetään ja tarjotaan thaimaalaisittain kookosliemessä.

Korianteri, jeera eli juustokumina, kardemumma, kaneli, kurkuma ja chili tuovat lihapullataikinaan intialaisia makuja. Kastike syntyy jogurtista ja currytahnasta. Lihapullat tarjotaan intialaisittain basmatiriisin kera.

Kreikkalaiseen keittiöön mieltynyt kokkaaja käyttää lihapulliinsa lampaanjauhelihaa ja pilkkoo taikinan joukkoon minttua, oliiveja ja fetajuustoa. Nesteeksi sopii mainiosti maustamaton jogurtti.

Näitä italialaisin herkuin maustettuja lihapullia pystyy tuskin kukaan vastustamaan. Aurinkokuivatutut tomaatit, pestokastike ja kaprikset tekevät lihapullista taivaallisia. Kokonainen italialainen ateria syntyy, kun tarjotaan lihapullien kanssa tomaattikastiketta ja oikein kypsennettyä pastaa.

Reseptit:

Lue myös:

    Uusimmat