Kahvi voi olla hyväksi valtimoille – jos kaksi ehtoa täyttyy

Kahvia säännöllisesti juovien valtimot saattavat pysyä paremmassa kunnossa kuin kahvia vieroksuvien. Yhteys ei kuitenkaan koske kaikkia kahvinjuojia, vaan ehtona on tietty määrä kahvia päivässä sekä savuttomuus. 

Yllä olevalla videolla käydään Meiran tehtaalla katsomassa, millaisen matkan kahvi kulkee Suomessa tehtaalta kuppiin.

Journal of the American Heart Association -lehdessä julkaistu tutkimus perustuu 4 400 brasilialaisen keskimäärin 50-vuotiaan sepelvaltimoiden kuvantamistuloksiin.

Analyysin perusteella vähintään kolme kuppia päivässä kahvia nauttivien sepelvaltimoissa oli vähemmän kalkkeutumista kuin osallistujilla, jotka eivät käyttäneet kahvia.

Tulokset kuitenkin muuttuivat, kun analyysissa huomioitiin tupakointi. Tämän jälkeen kahvin suotuisat vaikutukset näkyivät ainoastaan osallistujissa, jotka olivat olleet ikänsä savuttomia. Entistenkään tupakoitsijoiden valtimot eivät tämän tutkimuksen perusteella hyödy kahvista.

Säännöllinen kahvittelu on aiemmin yhdistetty pienentyneeseen tyypin 2 diabeteksen ja maksasairauksien riskiin, mutta laadukas tutkimusnäyttö sen muista terveysvaikutuksista on vähäistä.

Nyt julkaistuja tuloksiakin kannattaa tulkita varoen. Tutkimukseen osallistuneet olivat ensinnäkin terveitä eivätkä heidän sepelvaltimonsa olleet kovin kalkkeutuneita riippumatta siitä, joivatko he kahvia vai eivät. Kahvin lisäksi myös hyvin moni muu seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin. Nykytietämyksen valossa kahvista ei tosin ole haittaakaan terveydelle.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja