Mainos

Kahden suomalaissuvun uskomaton sattuma: Isoisällä, lapsella ja lapsenlapsella on sama syntymäpäivä! "Kyllä ne omiksi numeroikseen tuntee"

1:18

Suomessa on ainakin kaksi sukua, jossa syntymäpäivien muistaminen on suhteellisen helppoa. Sekä Aetrsin että Urvanta-Jylhän suvussa usealla henkilöllä, suoraan alenevassa polvessa, on sama syntymäpäivä. Miten tämä on mahdollista?

Kuvaavaa on, että MTV Uutiset sai vinkit erikoisista päivämääristä syntymäpäivälotossa voittaneiden lähipiiristä, ei suoraan henkilöiltä itseltään. 

LUE MYÖS: 

MTV Uutiset kertoi maanantaina brittisuvusta, jossa kolmella jäsenellä on sama syntymäpäivä. Tämä juttu poiki vinkkejä, että löytyy näitä sukuja Suomestakin!

Todennäköisyys vain yksi 48 miljoonasta: Pojalla, isällä ja isoisällä kaikilla sama syntymäpäivä

– Tämä sattuma kiinnostaa ihmisiä ja moni siitä kyselee, sanoo 6. elokuuta 1980 syntynyt Terhi Urvanta-Jylhä

Hänen isällään Tapani Urvantalla on sama syntymäpäivä, 6. elokuuta. 

– Toki se aikanaan mukavalta tuntui, kun tytär syntyi, sellainen syntymäpäivälahja se oli, Urvanta kertoo. 

– Oli mukavaa juhlia yhdessä, vaikka ei meillä sen suurempia perinteitä siihen liittynytkään.

Terhi Urvanta-Jylhä syntyi itse keisarinleikkauksella, mutta tässä tapauksessa lääkäri määräsi ajankohdan, johon vanhemmat eivät vaikuttaneet. 

"Se tuntui pieneltä ihmeeltä"

Vuonna 2012 Terhi Urvanta-Jylhän tyttären laskettu aika oli 8.8. Hänen mukaansa syntymäpäivää ei suinkaan mitenkään suunniteltu, vaan sattumalta vauvan arveltiin syntyvän tutun päivämäärän tienoilla.

Raskausaikana asiasta vitsailtiin, että mitä jos hänkin syntyy äitinsä ja isoisänsä syntymäpäivänä. 

Lopulta pieni tyttö päätti tulla maailmaan aamuyöllä, hetki sen jälkeen kun vuorokausi oli vaihtunut 6. päivän puolelle. 

– Vasta kun tyttö oli syntynyt, sisäistin sen, että sama päivämäärähän se on. Tästä sattumasta iloittiin koko porukka, Terhi Urvanta-Jylhä kertoo.

Vaarin mukaan se tuntui pieneltä ihmeeltä.

Nyt 6-vuotias tyttö tietää, että hänellä on sama syntymäpäivä kuin äidillään ja vaarillaan. 

– Meillä on vielä sekin hauska sattuma, että minun ja tyttäreni välillä on tasan 32 vuotta, ja isäni ja minun välillä on samoin tasan 32 vuotta.

Suurempia juhlallisuuksia kaukana toisistaan asuva kolmikko ei syntymäpäivänään vietä, mutta he muistavat toisiaan onnitteluilla. 

Aertsin miesten erikoispäivä on 29.3.

Tampereella Kalevankankaan hautausmaalla on Willem Roger Remy Aertsin hauta, jossa lukee kultakirjaimin miehen syntymäpäivä, 29.3.1929. 

Kyseisen miehen poika Jean-Patrick Aerts on syntynyt Tampereella samana päivänä, 29. maaliskuuta 1968. Kuten myös hänen oma poikansa Rémy, jonka syntymäpäivä on 29.3.2007.

– Oman isäni kanssa kävimme aina syntymäpäivänä syömässä yhdessä. Isäni ei ehtinyt nähdä Rémya ennen kuolemaansa, mutta samaa perinnettä olen noudattanut oman poikani kanssa, Jean-Patrick Aerts kertoo. 

Willem-isä oli kertonut, että Belgiaan haudatulla isoisällä olisi ollut myös sama syntymäpäivä. 

Raskausaikoina ei ole ollut mitenkään itsestäänselvää, että syntymän hetki koittaisi kaikkien miesten kohdalla maaliskuun 29. päivä. 

Hän kertoo isänsä usein ihmetelleen yhteistä syntymäpäivää, sillä esimerkiksi Jean-Patrick syntyi reilusti etuajassa.

– Oma poikani taas syntyi reippaasti yliaikaisena vauvana, vaikka lapsen äiti juoksi rappusia ylös alas synnytystä käynnistääkseen. Itse sanoin jo raskausaikana, että tämä vauva syntyy kuitenkin 29. maaliskuuta, eikä siihen kukaan uskonut. 

Päivämäärä puhuttaa rajaviranomaisia

Toisaalta Jean-Patrick ei ajattele asiaa arjessaan – se nyt vaan on itsestäänselvää, että päivämäärä on sama.

– Tämä on ollut meille normaalia, mutta kaverit tätä usein ihmettelevät. MTV Uutistenkin kertomaa brittisukua koskevaa juttua jaettiin minulle monta kertaa.

Belgialaiset sukujuuret omaava perhe on matkustanut paljon, nyt isä ja poika asuvat Hollannissa 11-vuotiaan Rémyn ratsastusharrastuksen vuoksi.

– Hän on erittäin tavoitteellinen ja intohimoinen urheilija, täällä hän pystyy treenaamaan täyspainoisesti. Olemme Hollannissa nyt toistaiseksi. 

aertsit

Isän ja pojan sama syntymäpäivä ja yhteneväiset nimet ovat herättäneet välillä rajatarkastuksissa huomiota.

– Alkuvuonna matkalla Irlantiin meidän passimme haluttiin erikseen tsekata, että  ne varmasti ovat aitoja. 

"Kyllä ne omiksi numeroikseen tuntee"

Kukaan haastateltavista ei myönnä olevansa erityisen taikauskoinen, mutta jollain tavalla perheelle tärkeät numerot huomioidaan.

– Kyllähän sitä aina välillä miettii, mikä merkitys näillä päivämäärillä voisi olla, sanoo Terhi Urvanta-Jylhä. 

– Itse saatan käyttää joissain tilanteissa näitä numeroita, tunnustaa isä Tapani Urvanta.

Jean-Patrick Aerts sanoo käyttävänsä syntymäpäivään liittyviä numeroita joskus esimerkiksi lottoa tehdessään.

– Siellä ne numerot seuraavat vahvasti elämässä mukana, vaikkei niitä tietoisesti ajattelekaan. Kyllä ne omiksi numeroikseen tuntee.

Onko teidän suvussanne sattumuksia tai päivämääriä, jotka seuraavat sukupolvelta toiselle? Kerro toimittajalle - kuulemme mielellämme!

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja