Mainos

Kahdelle vaihto-oppilasmatkojen järjestäjälle uhkasakko

Kuluttajavirasto on kieltänyt kahta vaihto-oppilasmatkoja järjestänyttä yhdistystä harjoittamasta valmismatkaliikennettä. Syynä on se, etteivät yhteisöt ole rekisteröityneet eivätkä hankkineet vakuuksia matkalle lähtijöiden etukäteismaksujen turvaksi. Vaihto-oppilasmatkan hinta on useita kymmeniä tuhansia markkoja.

Kiellon saanet ovat AFS Intercultural Programs ja Suomen Youth for Understanding. Kieltojen tehosteeksi on asetettu 100 000 markan uhkasakot.

Yhdistykset eivät ole rekisteröityneet, koska ne eivät omasta mielestään ole elinkeinonharjoittajia. Lisäksi niiden mielestä vaihto-oppilasmatka on koulutuspalvelu eikä valmismatka. Näin niiden ei tarvitsisi noudattaa valmismatkaliikkeistä annettua lakia.

Kuluttajaviraston tietojen mukaan yhdistykset aikovat viedä kiellon korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavaksi. Kuluttajavirasto ei aio laittaa uhkasakkoa maksuun mahdollisen valituksen käsittelyaikana. KHO:ssa asian käsittely vienee ainakin puoli vuotta. Valmismatkalaki tuli meillä voimaan kesällä 1995.

Vaihto-oppilasmatkoja järjestävien yhdistysten kanssa rekisteröitymistä ja vakuuksia on vatvottu jo vuoden verran. Apulaisjohtaja Päivi Hentunen kuluttajavirastosta toteaa, ettei tulkintaongelmia ei ole ollut muiden ryhmien kanssa.

Osa vaihto-oppilasmatkoja järjestävistä on ratkaissut asian niin, että ne eivät itse myy lentomatkoja kohteisiin vaan antavat niiden hoitamiseen matkatoimistoille. Osa matkoja järjestävistä taas on kaupallisia yrityksiä, joilla on matkatoimistolupa.

Valmismatkalain kannalta ei Hentusen mielestä ole eroa sillä, tuottaako matkan myyminen voittoa järjestäjälle vai ei. Elinkeinonharjoittajaksi voidaan lukea yritysten lisäksi myös aatteelliset yhdistykset ja yhteisöt.

Ruotsissa ja Tanskassa yhdistykset rekisteröityneet

Lain mukaan valmismatkoja voi järjestää, myydä ja välittää, kun rekisteröityy ja hankkii kuluttajien etukäteismaksujen turvaksi vakuudet. Jos matkanjärjestäjä joutuu konkurssiin tai muuten maksukyvyttömäksi, vakuudesta korvataan etukäteen maksetut rahat. Lisäksi vakuudesta voidaan kustantaa kotimatka niille, jotka joutuvat konkurssin vuoksi keskeyttämään matkansa.

Kaikissa EU-maissa on vastaavanalainen järjestelmä. Esimerkiksi Tanskassa ja Ruotsissa vaihto-oppilasmatkoja järjestävät yhdistykset ovat rekisteröityneet.

Tanskassa on myös sattunut kaksi vaihto-oppilasmatkoja järjestävän yhteisön konkurssia. Niissä perheiden ennakkoon maksamat rahat on voitu korvata vakuuksista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.