Kahdeksan merkkiä reiästä hampaassa

Hampaiden reikiintyminen eli karies on yleinen ongelma. Alkuvaiheessa reikä ei välttämättä aiheuta kipua, mutta kun reikä syvenee, ainakin joitakin seuraavista olevista oireista voi ilmaantua. Aiheesta kirjoittaa Reader’s Digest.

Katso jutun alussa olevalta videolta, miten hampaat harjataan oikeaoppisesti.

Reikiintymisen taustalla on yhteisvaikutus hampaan pinnalle kerääntyneen plakin, bakteereiden ja sokerin kanssa. Hampaan pinta alkaa pehmentyä ja reikä kehittyä, kun bakteerit pääsevät kosketuksiin sokereiden kanssa ja muodostavat niistä hammaskiillettä liuottavia happoja.

Reikiintymistä voi ehkäistä vähentämällä napostelua ja sokerisia herkkuja, käyttämällä ksylitoli- ja fluorituotteita sekä puhdistamalla hampaat säännöllisesti harjaamalla ja lankaamalla.

Alla kahdeksan mahdollista reiän merkkiä.

1. Jatkuva kipu, särky tai vihlonta

Hammassärkyä, vihlontaa tai kovaa kipua hampaassa voi tuntua varsinkin, jos reikiintynyt hammas osuu johonkin tai sitä koputtaa. Joskus kipu tuntuu hampaassa itsessään, joskus ikenissä. Tuntemus voi olla terävä ja äkillinen tai vaimeampaa tykytystä.

2. Kipu purressa

Ruokaa puraistessa tuntuva kipu voi johtua joko hampaan halkeamasta tai reiästä. Jos esimerkiksi haukkaus omenasta saa aikaan iskevän kipupiikin, hermo voi olla tulehtunut ja hammas mädäntymässä.

3. Pahanhajuinen hengitys tai paha maku suussa

Reikään pääsevät bakteerit voivat tehdä hengityksestä pahanhajuisen ja saada suussa maistumaan pahalta. Pahanhajuinen hengitys voi olla merkki myös ientulehduksesta, jonka aiheuttaa hampaisiin kertyvä ja ikeniä ärsyttävä plakki.

3. Lämpötiloille herkistyminen

Reikiintynyt hammas voi olla arka lämpötilan vaihteluille. Hyvin kuumat ja kylmät ruoat tai juomat saattavat siis tehdä syömisestä epämiellyttävää ja kivuliasta. Lämpötilan vaihtelu alkaa tuntua herkemmin, kun reikä kaivautuu syvemmälle kohti hampaan sisällä olevia hermoja ja verisuonia.

4. Näkyvä kolo

Jos reikä on sopivassa paikassa ja tarpeeksi iso, se voi olla suhteellisen helppo havaita paljain silmin. Mikäli tietyssä hampaassa tuntuu syödessä kipua tai epämukavuutta, kannattaa katsoa peilin kautta, onko alueella näkyviä kolosia. Usein reiät ovat poskihampaiden purupinnoilla sekä vaikeasti puhdistettavissa kohdissa, kuten uurteissa, hammasväleissä, ienrajassa ja paljastuneissa juuripinnoissa.

5. Läiskät tai värjäymät hampaissa

Joskus reikiintyneen hampaan pinnalla näkyy pieniä, tahran kaltaisia tummentumia. Läikät voivat toki olla myös luonnollisia värjäymiä, mutta erityisesti pehmeä tai tahmea läikkä voi kieliä kasvavasta reiästä. Toisinaan reikä tummentaa koko hampaan ja lisää sen todennäköisyyttä lohjeta.

6. Verenvuoto harjatessa

Toistuva verenvuoto hampaita harjatessa voi olla merkki ienongelmista tai syvästä reiästä ienrajassa.

7. Turvonneet ikenet

Joskus ikenen turvotus on merkki reiästä hampaassa. Tähän ei välttämättä liity ollenkaan kipua.

8. Kipu liittyen paineen vaihteluihin

Jos tuntee kipua esimerkiksi lentokoneen noustessa tai sukellusta harrastaessa, se voi hyvinkin olla merkki kehittyvästä reiästä. Muutokset ilmanpaineessa voivat ärsyttää tulehtuneessa hampaassa olevaa hermoa johtaen tylppään tai kovaankin kipuun ja epämukavuuteen.

Lähteet: RD.com, Terveyskirjasto, Käypä hoito -suositus

Lue myös:

    Uusimmat