Kadonneeksi epäillystä kiinalaisesta tennistähdestä julkaistiin jälleen uusia videoita – länsi vaatii parempia todisteita

Kiinan valtiollinen media on julkaissut jälleen uusia videoita kadonneeksi epäillystä kiinalaisesta tennispelaajasta Peng Shuaista. Tennistähden olinpaikasta ei ole täyttä varmuutta, eikä videoiden aitoutta ole kyetty varmentamaan.

Global Times -sanomalehden päätoimittajan Twitterissä julkaisemassa videossa Peng seisoo stadionilla kentän laidalla ja hänen kerrotaan osallistuvan nuorten tennisfinaalin avausseremoniaan. Toisessa samaisen sanomalehden toimittajan jakamassa videossa Peng puolestaan jakaa lapsille nimikirjoituksia ja ottaa heidän kanssaan yhteiskuvia.

Kiinan valtiollinen media julkaisi jo lauantaina Twitterissä kaksi videopätkää tennispelaajasta. Videoissa Peng muun muassa jutustelee ihmisten kanssa päivällisellä.

Peng katosi pian sen jälkeen, kun hän syytti kuun alussa Kiinan entistä varapääministeriä pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

Länsi vaatii todisteita tennistähden hyvinvoinnista

Britannia vaati Kiinaa tarjoamaan varmennettavissa olevaa todistusaineistoa tennistähti Peng Shuain turvallisuudesta ja olinpaikasta. Britannian ulkoministeriö painotti, että kaikilla pitäisi olla mahdollisuus avata suunsa ilman pelkoa seurauksista.

– Kaikki ilmoitukset seksuaaliseen tekoon pakottamisesta tulisi tutkia, missä päin maailmaa tahansa, ministeriön tiedotteessa jatkettiin.

Perjantaina Yhdysvallat ja YK esittivät niin ikään samanlaisia vaateita Kiinalle.

– Olisi tärkeä saada todisteet hänen olinpaikastaan ja hyvinvoinnistaan. Toivomme myös, että hänen esittämistään syytöksistä käynnistettäisiin läpinäkyvä tutkinta, YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston tiedottaja Liz Throssell kertoi medialle perjantaina Genevessä.

WTA uhkasi vetäytyä Kiinan turnauksista

Huoli Pengin tilanteesta kasvoi entisestään tällä viikolla, kun Kiinan valtiollinen media CGTN julkaisi kuvakaappauksen Pengin nimissä lähetetystä sähköpostista. Epäilyttävässä viestissä kiistettiin Pengin alkuperäiset syytökset.

Tenniksen etujärjestön WTA:n toimitusjohtaja Steve Simon ilmoitti järjestön tiedotteessa, ettei se usko sähköpostin olevan Pengin kirjoittama. Aiemmin viikolla WTA vaati, että Pengin väittämät selvitetään perusteellisesti, tasapuolisesti, läpinäkyvästi ja sensuroimatta.

Perjantaina WTA uhkasi poistaa Kiinassa pelattavat turnaukset kilpailukalenterista.Simon kommentoi ensimmäisten kahden videon julkaisun jälkeen, ettei hän usko videoiden olevan riittävä todiste siitä, että Peng voi hyvin.

– On edelleen epäselvää onko hän vapaana ja kykeneväinen tekemään omat päätöksensä ilman pakottamista tai ulkopuolista vaikuttamista, Simon sanoi tiedotteessa.

Peng, 35, voitti viime vuosikymmenellä nelinpelissä Wimbledonin turnauksen ja Ranskan avoimet.

Lue myös:

    Uusimmat