Kädet tiukasti ratissa ja nokka kohti taivasta – tältä tuntuu maastoajoelämys Helsingin keskustassa

Katumaastureita myydään enemmän kuin koskaan, mutta harvan ominaisuuksia hyödynnetään kestopäällysteen ulkopuolella. Land Rover tarjoaa nyt mahdollisuuden kokea maastosimulaation Helsingin keskustassa.

Land Rover on tunnettu ennen kaikkea maastoautoistaan. Nykytrendit ovat laajentaneet brittivalmistajan valikoimaa henkilöautomaisempaan suuntaan, mutta myös nämä mallit ovat varsin maastokykyisiä. Jotta asiakkailla olisi mahdollisuus kokea maastoelämys, Land Rover on rakentanut kuorma-auton perävaunun päällä kulkevan ajoalustan, joka kulkee nimellä Terrapod.

Ajoelämyksen tarjoava kokonaisuus on tällä hetkellä pystytettynä Helsingin jäähallin edustalla. Pääsimme kokoilemaan maastoajoelämystä Helsingin keskustassa Land Rover Discovery Sportilla, joka voidaan luokitella keskikokoiseksi katumaasturiksi. Tämän kaltaisten autojen maasto-ominaisuudet joutuvat harvoin testiin, vaikka niiden etenemiskyky nykyteknologian ansiosta pääsee helposti yllättämään. Ensimmäisenä on vuorossa noin 30 asteen kulmassa oleva nousu. Ratin takana istuttaessa tuntuu, että ramppi on aivan liian lähellä auton keulaa, mutta tästä on vain ajettava. Auton keula alkaa nousta kohti taivasta, ja kohta edessä olevat lipputangotkin katoavat näkyvistä.

Tämän jälkeen suunnataan kaltevaan laskuun. 28 asteen kulmassa oleva pinta ei välttämättä ulkopuolelta katsottuna näytä kovin jyrkältä, mutta auton sisällä se on enemmän kuin tarpeeksi. Matkustajat saavat hakea tukea pysyäkseen paikoillaan. Maanpinta tuntuu lähestyvän liian nopeasti, mutta auto selviää lähestymisestä ongelmitta.

Seuraavaksi on vuorossa kaltevan alustan ylitys. Tässä tilanteessa auto joutuu niin sanottuun ristiriipuntaan, jossa vain kaksi rengasta koskettavat ajoalustaa. Tilanteella pystyy haastamaan auton vedonhallintajärjestelmiä, joiden pitää osata ohjata voimaa alustassa kiinni oleville pyörille. Useimmat ilman mekaanisia tasauspyörästön lukkoja varustetut autot selviytyvät tällaisistakin tilanteista ongelmitta, kunhan kuljettaja muistaa pitää vedon tasaisesti päällä ja antaa auton järjestelmien tehdä työnsä. Myös Land Rover Discovery Sport selviytyy tilanteesta muutaman sekunnin viiveellä.

Katumaasturien aikakaudella on mielenkiintoista päästä kokeilemaan urbaanissa ympäristössä autojen rajoja. Kuten todettua, harvan katumaasturin ominaisuudet pääsevät koskaan todelliseen testiin, mutta tämän kokemuksen jälkeen kuljettajalla on ainakin jonkinlainen mielikuva rajoista. Land Rover Terrapod on koeajettavissa parhaillaan käynnissä olevan Helsinki International Horse Show -tapahtuman yhteydessä Helsingin jäähallin pihalla sunnuntaihin 21.10. saakka.

Kuvat: Mikko Autio

Teknavin 16. tuotantokauden uudet jaksot esitetään maanantaisin klo 22.35 MTV3-kanavalla. Uusinnat perjantaisin ja sunnuntaisin MTV3:lla. Lisää ohjelman aiheista löydät osoitteesta www.teknavi.fi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja