Kaatuuko Valioliiga-seuran satojen miljoonien arvoinen myynti? Saudiomistajien taustalta paljastui rikollinen kytkös

Mikä on eurooppalaisen jalkapallon tilanne tällä hetkellä? Haastattelussa Euroopan jalkapalloseurojen järjestö ECA:n varapuheenjohtaja Aki Riihilahti 9:27
Aki Riihilahti kertoo Uutisaamussa eurooppalaisen jalkapallon tilanteesta.

Englannin Valioliigassa pelaavan Newcastlen myynti Saudi-Arabian valtion sijoitusrahastolle on entistä suuremmassa vastatuulessa, kun maailman kauppajärjestö WTO vahvisti Guardianin mukaan Saudi-Arabian hallituksen olevan esimerkiksi Valioliigaa laittomasti esittävään piraattitelevisiokanavan taustalla.

WTO:n 130-sivuinen loppuraportti julkaistaan viimeistään kesäkuun puolivälissä, mutta Guardianin mukaan maailman kauppajärjestölle on jo selvää, että Saudi-Arabian hallitus toimii beoutQ-piraattikanavan taustalla. Saudi-Arabian hallitus ja seuran potentiaaliset ostajat ovat kiistäneet väitetyn yhteyden.

Aiemmin esimerkiksi Fifa, Uefa, Valioliiga ja La Liga ovat yrittäneet nostaa Saudi-Arabiassa oikeustoimia piraattikanavaa vastaan ottelulähetysten laittomasta lähettämisestä, mutta yhdeksän paikallista lakifirmaa on kieltäytynyt käsittelemästä tapausta. Tämän myötä tapaus vietiin korkeinta oikeustoimivaltaa aiheessa käyttävän WTO:n syyniin.

WTO:n mukaan ”kansainvälisen oikeuden rikkominen” uhkaa 300 miljoonan punnan eli noin 337 miljoonan euron arvoista kauppaa, jossa perinteikkään englantilaisseuran omistus siirtyisi kannattajien vihaamalta Mike Ashleylta Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salmanin johtamalle sijoitusyhtiölle.

Saudi-Arabia väitti aiemmin piraattikanavan olevan peräisin Kuubasta ja Kolumbiasta, joiden hallitukset tyrmäsivät väitteen nopeasti. Myöhemmin kävi ilmi, että beoutQ-kanavaa lähetti arabimaiden satelliittitietoliikennettä välittävä yritys nimeltään Arabsat. Saudi-Arabian valtio on yhtiön enemmistöomistaja ja sen päämaja sijaitsee niin ikään Saudi-Arabiassa.

BeoutQ on sittemmin poistettu Arabsatista, mutta piraattikanavan digisovittimet sallivat yhä brittiläisten tv-jättien, kuten Skyn ja BT:n, lähetysten katselun laajalla alueella.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on niin ikään kehottanut Valioliigaa harkitsemaan kaupan estämistä Saudi-Arabian valtion ihmisoikeusrikosten vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat