Guardian: Valioliiga-seuraa ostamassa olevan tahon taustalta löytyi epäilyttävä yhteys – kaatavatko uudet todisteet yli 340 miljoonan euron kaupan?

Valioliiga-seura Newcastlen kauppa menee liigan uuteen tarkasteluun, kertoo Guardian. Lehden mukaan Valioliigalle on esitetty uusia todisteita Saudi-Arabian hallituksen ja laittomasti muun muassa Valioliigaa esittävän piraattitelevisiokanavan välisistä yhteyksistä. 

Newcastlen myynti on ollut koronakevään suuri uutinen Englannin Valioliigasta pelien ollessa tauolla. Seuran kauppahinnaksi on jo sovittu 300 miljoonaa puntaa eli noin 342 miljoonaa euroa. Ostajakin on selvillä. Uudeksi pääomistajaksi on tulossa Saudi-Arabian valtion sijoitusrahasto, jonka hallitusta johtaa kruununprinssi Muhammad bin Salman

Jos vain kauppa täyttää kaikki vaatimukset.

Kaupan hyväksymistä on odotettu lähipäivinä, mutta Guardianin mukaan päätös on nyt venymässä. Sen mukaan Valioliigalle on esitetty uusia todisteita, joiden sanotaan osoittavan selvän yhteyden Saudi-Arabian hallituksen ja laittomasti urheilua esittävän BeoutQ-alustalla toimivan piraattitelevision välillä. Ostajat ovat aiemmin kiistäneet kaikki yhteytensä piratismiin. Valioliigan edustajat eivät halunneet kommentoida asiaa Guardianille.

Muun muassa Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa, Euroopan jalkapalloliitto Uefa, Valioliiga ja La Liga ovat pyrkineet lopettamaan laittoman alustan toiminnan Saudi-Arabiassa oikeusteitse. Paikalliset lakifirmat ovat kuitenkin kieltäytyneet ottamasta asiaa ajettavakseen.

Newcastle-kauppa on ehtinyt herättää vastustusta eri tahoissa. Useiden eri sarjojen esitysoikeuksia eri maissa omistavan BeINin toimitusjohtaja Yousef al-Obaidly varoitti aiemmin Valioliigaa uusista omistajista ja näiden tarkoitusperistä. La Ligan puheenjohtaja Javier Tebas kehotti liigaa miettimään haittavaikutuksia, joita BeoutQ on aiheuttanut laittomilla urheilulähetyksillään ennen kaupan hyväksymistä.

Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on kehottanut Valioliigaa harkitsemaan kaupan estämistä ostajien ihmisoikeusrikkomusten vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat