Mainos

Kaatunut puu paljasti tuhat vuotta vanhan murhan

Noin tuhat vuotta sitten tapahtunut murha paljastui yllättävällä tavalla Irlannissa viime viikolla, kirjoittaa The Irish Times. Yli 200-vuotiaan kaatuneen puun juuriin oli tarrautunut osa teinipojan luurangosta Collooneyssä Sligon kreivikunnassa.

Arkeologien mukaan tilanne oli varsin erikoinen.

– Luurangon yläosa oli noussut ilmaan puunjuuriin takertuneena. Jalkojen luut olivat kuitenkin yhä koskemattomina maassa. Kun puun kaatui, se katkaisi luurangon kahtia, tohtori Marion Dowd Sligo-Leitrimin arkeologisesta keskuksesta kertoo.

Arkeologien mukaan nuori mies oli kokenut väkivaltaisen kuoleman. Poikaa oli pistetty teräaseella kaksi kertaa rintaan. Lisäksi häntä oli haavoitettu käteen todennäköisesti siksi, että poika oli yrittänyt puolustautua hyökkääjää vastaan.

Tutkimusten mukaan mies oli ollut kuollessaan 17–20 vuotta vanha. Hän oli yli 170 senttiä pitkä, joten hän oli pidempi kuin ihmiset keskimäärin keskiajalla. Nuori mies kärsi lievästä selkäviasta, minkä vuoksi arkeologit päättelivät hänen tehneen raskasta fyysistä työtä jo nuoresta pitäen.

Radiohiilianalyysin mukaan mies oli kuollut vuosien 1030 ja 1200 välillä. 

Miehen ruumis oli haudattu kristillisen tradition mukaisesti. Historiallisten toditusaineistojen mukaan alueella on ollut kirkko ja hautausmaa. Arkeologit eivät kuitenkaan ole löytäneet merkkejä toisista luurangoista.

Asiasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Savon Sanomat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.