Englannista löytyi kahlittu luuranko – tutkijat uskovat sen olevan todiste roomalaisten harjoittamasta orjuudesta

Antiikin Rooman Britannian provinssin alueelta on löydetty kahlittu miesluuranko, jota pidetään todisteena roomalaisten saarella harjoittamasta orjuudesta, uutisoi The Guardian.

Nilkoista raudalla kahlittu luuranko löydettiin 600 asukkaan Great Castertonin kylästä Itä-Midlandsista, Englannista. Radiohiiliajoituksen mukaan miehen ruumis on noin vuosien 226–427 väliseltä ajalta. Antiikin Rooman Britannian provinssi kattoi suurinpiirtein nykyisen Englannin ja Walesin alueen. Rooma hallitsi alueita vuosien 43 ja 410 välillä.

Roomalaisten Britannian provinssissa harjoittama orjuus ei sinällään ole uutinen, mutta selkeät arkeologiset todisteet ovat olleet kortilla.

– Meillä on merkittävä mahdollisuus tutkia sellaista ruumista, joka hyvin mahdollisesti kuului orjalle, Museum of London Archaeologyn Michael Marshall kertoo The Guardianille.

Nyt tehty löytö on ensimmäinen laatuaan Rooman Britanniassa.

– Kyse voi olla henkilöstä, joka vihastutti muita. Niin ikään on mahdollista, että hänet haudanneet ihmiset olivat tyranneja. Emme voi saada selville moraalisia näkökulmia, Marshall muistuttaa.

Tutkijat ovat pohtineet myös, oltaisiinko kahleet voitu lisätä miehen kuoleman jälkeen. Näin kuollut henkilö oltaisiin voitu häpäistä tai merkitä rikolliseksi kuoleman jälkeistä elämää silmälläpitäen.

Kahlittuina löytyneet ruumiit ovat yleensä olleet luonnonkatastrofien uhreja. Great Castertonin kylästä löytynyt ruumis oli kuitenkin tutkijoiden mukaan haudattu. Kahlittu luuranko löytyi vain 60 metrin päässä roomalaisten hautausmaasta.

Muinaisten luiden tutkijan mukaan ruumis kuului arviolta 26–35-vuotiaalle miehelle, jonka elämä oli fyysisesti raskas.

Lue myös:

    Uusimmat