Kaasuverkkoyhtiö Gasgridin johtaja: Epäillyn vuodon korjaaminen kaasuputkessa kestää kuukausia

Suomen ja Viron välisessä Balticconnector-kaasuputkessa havaittiin sunnuntaina aamuyöllä epäilty vuototilanne ja sen aiheuttama häiriö. 

Kaasuverkkoyhtiö Gasgridin mukaan merikaasuputken venttiilit suljettiin ja siten vuoto pysäytettiin.

Suomen kaasujärjestelmän tila on vakaa kaasuputken häiriöstä huolimatta, sanoo energia-asioista vastaava ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) tiedotteessa. Kaasun saanti on turvattu toistaiseksi Inkoon LNG-terminaalista.

– Balticconnectorin vikaantuminen ei aiheuta välittömiä ongelmia energian saannin varmuudelle. Putkivaurion syitä selvitetään ja jatkotoimet riippuvat niistä, Mykkänen sanoo.

Gasgridin siirtoalustoista vastaava johtaja Janne Grönlund sanoo, että sen jälkeen kun epäilty vuoto putkessa on varmistunut ja vaurio on löytynyt, korjaaminen kestää kuukausia.

Se voi mennä pitkälle talveen?

– Kyllä näkisin, se on hyvin todennäköisestä, Grönlund sanoo.

Hän lisää, että asiaa on vaikea tarkasti arvioida.

– Paljolti on kiinni siitä, että mikä se tilanne on putken kanssa. Olemme viisaampia arvioimaan korjausta, kun tiedämme, mikä on tilanne.

Grönlund arvioi, että epäillyn vuodon selvittämisessä menee varmasti päiviä.

Kaasuputken epäillyn vuodon korjaamisen kestosta kertoi aiemmin Demokraatti-lehti.

Myös työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Riku Huttunen arvioi, ettei putkia korjata ihan hetkessä ja että korjaus voi kestää viikkoja, todennäköisesti kuukausia.

Poikkeuksellinen tapaus

Gasgridin toimitusjohtaja Olli Sipilä kertoo, että selvitykset epäillystä putkivuodosta on aloitettu.

– Sen perusteella katsotaan, onko kyse vuodosta ja mikä sen on mahdollisesti aiheuttanut, Sipilä kertoo.

Sipilän mukaan putken suunnittelematon venttiilien sulkeminen oli poikkeuksellinen tapaus.

– Putki on nyt suljettu, ja Suomi saa nyt kaasunsa Haminan pienestä ja Inkoon isosta LNG-terminaalista sekä biokaasulaitoksesta.

Normaalitilanteessa talvi pois lukien putkessa virtaa päivässä 30–50 gigawattituntia. Talvella putkessa virtaa 100 gigawattituntia päivässä, mikä vastaa 5 000 omakotitalon lämmitystä vuodessa.

Lue myös:

    Uusimmat