Kaasuputken saattoi repiä rikki ankkuri, mutta nämä yksityiskohdat herättävät suuria kysymyksiä

Kaasuputkeen on voinut osua ankkuri, arvioidaan Hybridiosaamiskeskuksesta 6:24
Kaasuputkeen on voinut osua ankkuri, arvioidaan Hybridiosaamiskeskuksesta. Katso videolta koko haastattelu.

Hybridiosaamiskeskuksen Jukka Savolaisen mukaan Balticconnector-kaasuputken rikkoutuminen voi olla tapa saada katseet kääntymään pois Ukrainasta. 

Viron merivoimien komentajan Jüri Saskan mukaan sunnuntaina aamyöllä vaurioituneen Balticconnector-kaasuputken betoninen suojakuori on rikki tai repeytynyt irti, kaasuputki on siirtynyt pois paikoiltaan ja vauriot ovat toispuoleisia.

Hybridiosaamiskeskuksen haavoittuvuudet ja resilienssi -verkoston johtaja Jukka Savolaisen mukaan Viron havainnot tukevat sitä, että kaasuputkeen olisi osuttu laivan ankkurilla. Kyseisenä aamuyönä on ollut erittäin kova luoteistuuli.

– Se riittäisi mielestäni isoon laivaan aiheuttamaan sellaisen voiman, että ankkuri lähtee liukumaan tai saadaan liukumaan. Se riittää tähän putkeen.

Vahinko vai tahallinen teko?

Savolaisen mukaan tapauksessa ollaan vähintään tuottamuksen puolella. 

– Hyvä kippari ei olisi kyllä ankkuroinut noin lähellä karttaan merkittyä putkea eikä kaapelia, ja olisi huomannut, että laiva lähtee luistamaan, Savolainen pohtii kysyttäessä mahdollisuutta vahinkoon. 

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja presidentti Sauli Niinistö ovat aiemmin sanoneet, että vaurio johtuu todennäköisesti ulkopuolisesta toiminnasta. 

Savolainen pitää syyllisen kiinnisaamista merkittävänä asiana, sillä kyseessä on yksityisoikeudellinen juttu. 

– Yksityisen yhtiön kaasuputki on pilattu. Joku sen on pilannut ja tulee saamaan aikanaan korvausvaatimukset jossain oikeusistuimessa.

Norja raportoi todennäköisestä räjähdyksestä

Teoria ankkurin aiheuttamasta vauriosta on mahdollinen, mutta ei ainoa tarjolla oleva selitys kaasuputken tuhoon. Norjan seismologinen laitos on raportoinut havainneensa "todennäköisen räjähdyksen" Itämerellä putken vaurioitumisen aikoihin. 

Norjalainen seismologinen tutkimusinstituutti Norsar kertoi tänään STT:lle, että sen arvion mukaan räjähdyksen voimakkuus vastasi vajaata sataa kiloa TNT-räjähdettä.

Helsingin yliopiston seismologian instituutin seismologi Jari Kortström vahvistaa MTV Uutisille, että keskellä Suomenlahtea havaittiin sunnuntaina aamuyöllä noin kello 1.20 "pieni tapaus".

– Jos siellä on räjähtänyt sadan kilon räjähde, meidän viranomaisillamme on siitä todella selkeät havainnot, mutta eivät ole siitä vielä kertoneet, toteaa Savolainen.

Suomessa useita palvelunestohyökkäyksiä

Kuluneen viikon aikana Suomessa on ollut useita palvelunestohyökkäyksiä muun muassa valtionhallinnon palveluihin. Viimeksi tänään Verohallinto ilmoitti joutuneensa palvelunestohyökkäyksen kohteeksi.

– Näihin päiviin liittyy aika paljon kaikkia hämäriä tapahtumia, Savolainen pohtii. 

Hän nostaa myös esiin Israelin tapahtumat. 

– Muuallakin tapahtuu kummallisia juttuja. Tässä voi olla kampanja, että meidän pitää kääntää katseet pois Ukrainasta seuraavaa käännettä odottaessa. 

Lue myös:

    Uusimmat