Kaapelikela pyöri työntekijän päälle, sormeen vakavat vammat hihnakuljettimesta – Pirkanmaan käräjäoikeudelta kaksi erillistä tuomiota työturvallisuusrikoksista

6:31
Katso video: Oikeudenkäyntien kustannukset ja hitaus ovat oikeusturvaongelma.

Pirkanmaan käräjäoikeus on antanut viime viikolla kaksi erillistä tuomiota työturvallisuusrikoksista, kertoo aluehallintovirasto. Toinen tapauksista liittyy toukokuussa 2018 pirkanmaalaisella kaapelointityömaalla tapahtuneeseen työtapaturmaan.

Turmassa noin 800 kiloa painava kaapelikela putosi maahan ja pyöri työntekijän päälle aiheuttaen hänelle vammoja.

Käräjäoikeus katsoi maanrakennusyhtiön toimitusjohtajan rikkoneen työturvallisuusmääräyksiä laiminlyömällä riittävän opetuksen ja ohjeistuksen työntekijöille.

Käräjäoikeus jätti kuitenkin toimitusjohtajan tuomitsematta rangaistukseen, koska katsoi syyllisyyttä alentavan sen, että tapahtuneen kaltainen onnettomuus on erittäin harvinainen ja lisäksi vaihtoehtoinen kelan nostotapa sisälsi turvallisuusriskejä.

Toinen tapauksista liittyy helmikuussa 2018 tapahtuneeseen onnettomuuteen paperisia talous- ja hygieniatuotteita tekevällä tehtaalla.

Turmassa työntekijän jalka oli lipsahtanut ilmeisesti lattialla olleen paperin- tai kartonginpalan vuoksi, ja hän oli ottanut tukea hihnakuljettimesta. Tuolloin hihna oli vetäissyt työntekijän käden kuljettimen päähän hihnan ja hihnan suojan muodostamaan väliin, jolloin työntekijän sormeen tuli vakavat vammat.

Käräjäoikeus katsoi, että työnantaja oli sallinut työntekijöiden käyttää vaarallista konetta, vaikka sen suojaus oli ollut puutteellinen.

Käräjäoikeus tuomitsi tehtaan käyttöpäällikön viidentoista päiväsakon rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja