Kaivurin kauha putosi ja tappoi työntekijän Kuusamossa – kolmelle sakot: "Täydellistä välinpitämättömyyttä työturvallisuudesta"

Paltamolaisyrityksen toimitusjohtaja ja kaksi työnjohtajaa tuomittiin sakkoihin Kuusamossa vuoden 2019 kesäkuussa tapahtuneesta turmasta.

Työntekijöiden tarkoituksena oli hitsata yrityksen käyttämän etumurskausyksikön syöttökaukaloon noin 100 kilon painoinen lisälaita, joka oli aiemmin irronnut. Toinen työntekijöistä oli nostanut kaivinkoneen ja nostoliinan avulla lisälaidan syöttökaukalon päälle ja kiivennyt toisen työntekijän kanssa kaukalon päälle.

Kaivurin 1500-kiloinen kauha oli kuitenkin irronnut kaivinkoneen varresta miesten päälle. Kauha iski miehiä päähän, tappaen toisen välittömästi. Toiselle miehistä tuli aivotärähdys ja rintanikamien kompressiomurtuma, mikä aiheutti hänelle pitkäaikaista kipua ja lopulta myös traumaperäisen stressihäiriön.

Yritys tiesi laitteen puutteista

Oikeudessa kuullun todistajan mukaan kaivinkoneen kauha ja sen pikakiinnike olivat niin puutteelliset ja puutteellisesti korjatut, ettei sillä olisi saanut tehdä töitä. Nämä puutteet olivat syy kauhan putoamiseen.

Viat olivat myös työnantajan tiedossa, koska kauha on pudonnut aiemminkin. Oikeus katsoi työnantajan laiminlyöneen sen valvomisen, ettei viallisella työvälineellä tehdä töitä.

Oikeus katsoi myös, ettei työntekijöitä oltu työpaikalla riittävästi opetettu ja ohjeistettu työtehtäviinsä.

Oikeus ei pitänyt asiassa ratkaisevana työtekijöiden vääriä työskentelytapoja, koska kyseiset tavat olivat olleet työmaalla yleisesti käytössä.

– Jos kauhan kiinnitys olisi ollut ehjä, kauha ei olisi tippunut eikä onnettomuutta tapahtunut, vaikka menehtynyt olikin työskennellyt valiten vääriä työtapoja, tuomiossa todetaan.

Kolmelle sakot

Oikeudessa todistaja kertoi, että vielä tapaturman sattumisen jälkeen yhtiö oli käskenyt työskentelemään samalla kauhalla siihen saakka, kunnes uusi kauha saapui muutamien viikkojen päästä.

– Tämä osoittaa täydellistä välinpitämättömyyttä työntekijöiden työturvallisuudesta, tuomiossa todetaan.

Vuonna 1961, 1988 ja 1982 syntyneet miehet tuomittiin kaikki työturvallisuusrikoksesta, vammantuottamuksesta ja kuolemantuottamuksesta 60 päiväsakon rangaistukseen. Lisäksi yritys tuomittiin 7000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Juttua korjattu 5.10. kello 9.52: Yritys on Paltamosta, ei Kuusamosta, vaikka onnettomuus tapahtuikin Kuusamon alueella.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja