Kaapattiinko Twitter-tilisi? Toimi näin

Osa mikroblogipalvelu Twitterin käyttäjistä on huomannut tilinsä tulleensa kaapatuksi.

Tilin kaappauksen seurauksena uhrin nimissä voidaan alkaa lähettää DM (Direct Message) -viestejä tämän seuraajille. Viestissä saattaa olla linkkejä mainoksiin tai erilaisiin Facebook.com-linkkeihin.

Käyttäjät houkutellaan avaamaan haitallisia linkkejä eri tavoin, esimerkiksi lauseella "Oletko sinä tässä" tai "Joku puhuu pahoja asioita sinusta". Linkkiä klikatessa ohjelma saattaa pyytää samalla kirjautumaan uudestaan Twitter-tilillesi. Tällöin kuitenkin salasanasi päätyy hyökkääjän käsiin.

Monet Twitter-käyttäjät ovat sortuneet tähän ansaan, kun linkki tulee suoraan tuttavan lähettämänä viestinä. Samalla roskaviestejä lähettävä epidemia pääsee leviämään tehokkaasti.

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoo MTV3 Uutisille, että kyseinen aaltoilevasti etenevä Twitter-epidemia on ollut liikkeellä nyt kuukauden verran ja vastaavia epidemioita on liikkunut runsaasti aiemminkin.

Se leviää Twitter-käyttäjältä toiselle lähetellen erilaisia roskalinkkejä.

Vaihda salasanasi ja varoita tuttaviasi

Jos huomaat, että Twitter-tilisi on kaapattu, niin ongelmaan on kuitenkin olemassa helpohko ratkaisu.

- Se on yksinkertaista. Tällöin Twitter-tilin salasana pitää vaihtaa toiseksi, toteaa Hyppönen.

Jos jostain syystä sama salasana on käytössä myös jossakin muussa palvelussa, niin tämäkin on ehdottomasti vaihdettava. Tosin asiantuntijat muistuttavat, että eri palveluissa ei saisi missään nimessä käyttää samoja salasanoja.

Varmuuden vuoksi salasanan vaihdon jälkeen kannattaa vielä poistua Twitteristä ja tyhjentää välimuisti. Myös Twitterin lisäsovellusten toimintaa kannattaa estää. Tarpeettomat sovellukset on hyvä poistaa.

Hyppönen toteaa , että tartunnan huomatessaan on hyvä varoittaa omia tuttaviaan, jotta he jättäisivät huomiotta kaapatun tilin lähettämät roskapostiviestit.

Tietoisuus haitallisista viesteistä lisääntynyt

Hyppönen toteaa, että ihmiset ovat jatkuvasti valveutuneempia sosiaaliseen mediaan liittyvistä uhista.

- Kantapään kauttahan näissä tapauksissa usein opitaan. Haittaohjelmista kuitenkin puhutaan koko ajan enemmän, joten todennäköisyys siitä, että haksahtaa pienenee koko ajan, kommentoi Hyppönen.

Hyppösen toteaa, että ihmiset tajuavat nykyään, että epäilyttävä tai vieraskielinen viesti ei olekaan välttämättä tutun itse lähettämä, vaikka se tulisikin tämän nimissä. Tällöin ihmiset osaavat välttää haittaviestejä.

- Epäilyttävissä tapauksissa viestin lähettäneeltä kaverilta voi varmistaa, että lähetitkö todella tämän viestin minulle, kiteyttää Hyppönen.

Lue myös:

    Uusimmat