Kaamosaika on nyt käsillä – lääkäri kehottaa hakemaan kaamosmasennukseen apua: "Sitä ei kannata jäädä odottamaan, että se itsestään paranee"

Näin torjut kaamosmasennuksen 6:42

Huomenta Suomessa keskusteltiin torstaina kaamosmasennuksesta ja syysväsymyksestä. Katso keskustelu yllä olevalta videolta!

Iltojen pimentyessä aamut alkavat tuntua yhä vaikeammilta, sänky yhä houkuttelevammalta ja väsymys painaa. HYKS:in psykiatrian dosentti Sami Leppämäki kertoo, että Suomessa noin joka viidennellä naisella ja joka seitsemännellä miehellä ilmenee jonkinlaisia oireita pimeään vuodenaikaan.

Sen sijaan kaamosmasennus on hiukan harvinaisempi vaiva. Sitä esiintyy vain noin prosentilla väestöstä.

– Kaamosmasennus tarkoittaa vakavaa masennustilaa eli depressiota, joka on vuodenaikasidonnainen. Eli se alkaa tässä syksyllä, kun päivä lyhenee – usein tässä loka-marraskuussa – ja helpottaa itsestään, kun päivä pitenee tammi-helmikuussa, Leppämäki kertoo Huomenta Suomessa.

Asiantuntija kehottaa hakemaan kaamosmasennukseen apua.

– Se on niin pitkä aika, ettei sitä kannata jäädä odottamaan, että se itsestään paranee. Jos puhutaan ihan tästä depressiosta, niin se kyllä heikentää toimintakykyä, elämänlaatua ja aiheuttaa inhimillistä kärsimystä, niin kyllä sitä kannattaa hoitaa.

Leppämäen mukaan hoitokeinot ovat depression vakavuudesta riippuen lääkehoito, psykoterapia ja kirkasvalohoito, jota asiantuntija kehuu tehokkaaksi nimenomaan kaamosmasennukseen.

Miksi talvella väsyttää?

Mistä kaamosmasennus ja muut kaamosajan väsymys- ja rasitusoireet sitten johtuvat?

– Mitä lähemmälle napa-alueita mennään, sitä suurempia ovat nämä valoisuuden määrän vaihtelut. Valo on voimakkain sisäisen kellon tahdistaja, se pitää ihmisen ajassa. Kun valoisan ajan määrä vaihtelee ja lyhenee, ihmiset, jotka ovat sille herkkiä, heidän sisäinen kellonsa alkaa jätättää eikä rytmi ole enää synkassa ulkoisen kellon ajan kanssa. Tämä on yksi syy, Leppämäki selittää.

Tästä johtuen yksi yleisimpiä kaamosajan oireita onkin unen häiriintyminen tavalla tai toisella. Se voi tarkoittaa esimerkiksi lisääntynyttä unen tarvetta tai unirytmin myöhentymistä, joka voi vaikeuttaa nukahtamista.

Miten kaamosoireita voi hoitaa? Miten kirkasvalolamppua käytetään oikein? Onko torkuttamisesta enemmän haittaa vai hyötyä? Katso vastaukset yllä olevalta videolta!

***

Älä ruoki kaamosmasennusta 7:07

Lue myös:

    Uusimmat