Kaakkois-Aasian sikaebola uhkaa maailman sikakantaa: Aasiassa teurastettu miljoonia sikoja

Sikarutto leviämässä Suomeen? 8:23

Guardian uutisoi Kaakkois-Aasiassa jylläävästä sikarutosta, jonka takia esimerkiksi Kiinassa ja Vietnamissa on teurastettu miljoonia eläimiä. Asiantuntijoiden mukaan alueella ollaan häviämässä taistelu kaikkien aikojen eläintautia vastaan.

Niin sanottu sikaebola, eli afrikkalainen sikarutto ei aiheuta vaaraa ihmiselle, mutta on kohtalokas sioille. Tauti havaittiin elokuussa Kiinassa, jonka sikakanta kattaa lähes puolet koko maailman sioista. Tieto taudista nosti sianlihan kansainvälisen hinnan pilviin.

Sikarutto aiheuttaa eläimelle tappavan sisäisen verenvuodon. Tautiin ei ole lääkettä, joten ainoa tapa hallita taudin leviämistä on teurastaa sairastuneet eläimet.

Joidenkin arvioiden mukaan Kiinassa saatetaan joutua teurastamaan lähes 200 miljoonaa sikaa taudin takia.

Sinnikäs virus

Virus on varsin voimakas, sillä se voi säilyä hengissä useita viikkoja esimerkiksi vaateissa tai ajoneuvojen pinnoilla. Tästä syystä virus voi levitä laajalle alueelle.

Tauti on levinnyt Aasiassa kulovalkean tavoin ja aiheuttanut tuhoa esimerkiksi vietnamilaisilla ja kambodzalasilla sikafarmeilla. Myös maanosan toiseksi suurimassa sianlihan tuottajamaassa Thaimaassa ollaan hälytystilassa sikaebolan takia.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön mukaan tauti voi levitä myös Myanmariin, Filippiineille sekä Laosiin maiden heikon rajavalvonnan takia.

"Kaikkien aikojen vakavin eläinperäinen epidemia"

Hong Kongin yliopiston eläinlääketieteen epidemiologiaan erikoistunut Dirk Pfeiffer kommentoi, että kyseessä on maapallon kaikkien aikojen vakavin eläinperäinen epidemia, jonka rinnalla suu- ja sorkkatauti sekä hullun lehmän tauti kalpenevat.

– Taudin leviämistä ei voi estää mitenkään, Pfeiffer kommentoi Guardianille.

Mittavat markkinavaikutukset

Huolta lisää asiantuntijoiden mukaan myös se, että alueen hallinnot saattavat aliarvioida tartuntatapausten määriä raporteissaan. Sikafarmarit eivät saa riittävää korvausta ruton takia teuraaksi joutuneista laumoista, joten heillä ei ole motivaatiota raportoida sairaustapauksia.

Maailmanlaajuinen sianlihan hinta on kasvanut 40% ja suurella todennäköisyydellä eurooppalaisen ja yhdysvaltalaisen tuonnin määrä kasvaa, joka nostaa markkinahintaa edelleen.

Markkina-analyysien mukaan maailmanlaajuinen sinalihan tarjonta saattaa tippua 8%.

Lue myös:

    Uusimmat