Jyväskylässä jyllää kaksi poikkeuksellista tartuntaketjua, tämä niistä tiedetään – kuntosalipomo kertoo MTV Uutisille sairastuneensa itsekin

8:06
Katso video: Näin Jyväskylän kaupunginjohtaja kertoo Jyväskylän tautitilanteesta – lisää tartuntoja pelätään.

Jyväskylä on noussut koronatilastojen kärkeen viime päivinä todettujen tartuntaryppäiden seurauksena.

Kaupungissa on tällä viikolla todettu yli 200 koronavirustartuntaa ja karanteeniin on määrätty yli tuhat ihmistä.

Näiden tapausten kohdalla saattaa olla kyseessä herkemmin tarttuva virusmuunnos, sillä tartunnat kahdessa eri ketjussa ovat levinneet poikkeuksellisen nopeasti. 

Tartuntaketjujen muuntovirusnäytteet valmistuvat ensi viikon alussa.

Kaksi eri tartuntaketjua

Toinen tartuntaketjuista sai alkunsa jyväskyläläisestä kuntosalista, josta korona levisi muutamalle kymmenelle ihmiselle.

Jyväskylän Voimaklubi ry:n puheenjohtaja Samuli Muhosen mukaan korona tuli kuntosalille juniorijoukkueen mukana lauantaina 16. tammikuuta.

– Sunnuntaina yhdelle joukkuelaisista oli tullut oireita ja seuraavan viikon tiistaina hän sai positiivisen koronatestituloksen, Muhonen sanoo.

Muhosen mukaan salilla treenannut juniorijoukkue määrättiin karanteeniin heti tiistaina, mutta muiden salilla olleiden osalta sitä ei jäljitysryhmässä nähty tarpeelliseksi. 

– Meidät Voimaklubin aikuiset jäsenet määrättiin karanteeniin vasta sen jälkeen, kun yksi jäsenistämme sai oireita ja lopulta tartunnan. Määräys tuli viime viikon torstaina eli kaksi päivää sen jälkeen, kun juniorijoukkue oli jo karanteenissa. 

Muhonen  kertoo MTV Uutisille sairastuneensa myös itse.

Kuntosali pidettiin muutaman päivän kiinni tilanteen rauhoittamiseksi ja tilojen perusteellista siivousta varten. Nyt salin ovet taas avoinna.

– Olemme tehostaneet hygieniakäytäntöjä ja viestineet niiden noudattamisesta myös jäseniämme, Muhonen lisää.

Vaihto-opiskelijoiden bileistä iso rypäs

Ylivoimaisesti suurempi tartuntarypäs sai alkunsa Jyväskylän keskustassa sijaitsevasta Heidi's Bier Bar -nimisestä anniskeluravintolasta viime viikon torstaina. Korona-altistuminen vaihto-opiskelijoiden ravintolaillan aikana on johtanut tähän mennessä reilusti yli sataan tartuntaan.

Jyväskylän kaupunginjohtajan Timo Koiviston mukaan viikonloppuna opiskelijoiden asuntoalueelle viedään liikkuva näytteenottopiste, jossa opiskelijoiden testausta jatketaan. 

– Tartuntoja tulee varmaan vielä joitakin, Koivisto totesi. 

Koiviston mukaan molemmat tartuntaketjut ovat levinneet poikkeuksellisen laajalle lyhyessä ajassa. Se herättää epäilyt, että kyseessä olisi herkästi tarttuva virusmuunnos.

Esimerkiksi kuntosalilta lähteneessä ketjussa virus on Koiviston mukaan levinnyt samassa tilassa saman päivän aikana, mutta eri aikoihin oleskelleiden keskuudessa. Kaikki eivät välttämättä ole olleet siis suorassa yhteydessä toisiinsa. 

– Se on käsittääkseni aika poikkeuksellista, Koivisto toteaa.

Lisää tartuntoja pelätään

Heidi's Bier Bar -ravintolassa oli tapahtuma-aikaan yhteensä noin 150 ihmistä ja tartuntoja on tullut ilmi tähän mennessä reilusti yli sata.

– Tokihan he ovat olleet tekemisissä oman lähipiirinsä kanssa ja tartuntoja on syntynyt sitäkin kautta, mutta todella paljon tartuntoja joka tapauksessa on tullut jo ravintolassa. Tauti on siis levinnyt aggressiivisemmin kuin meidän kokemuksemme aiemmissa tapauksissa, Koivisto sanoo.

– Täytyy muistaa, että ravintolassa iso määrä ihmisiä on ollut pienessä tilassa ja opiskelijat asuvat useamman hengen soluasunnoissa, joten olosuhteet viruksen leviämiselle ovat olleet otolliset, hän lisää.

Koivisto pitää mahdollisena, että lähipäivinä kaupungissa leimahtaa uusia tartuntaryppäitä.

– On se toki mahdollista. Ei toivottavaa, mutta ehdottomasti mahdollista. 

Myös Heidi’s Bier Bar sulki ovensa. Ravintola ilmoitti asiasta tämän viikon keskiviikkona. 

– Jyväskylän koronatilanteen vuoksi olemme päättäneet sulkea Heidi’s Bier Barin ovet, kunnes toisin ilmoitetaan. Pitäkää toisistanne huolta, nähdään taas! ravintolan Facebook-sivuilla kirjoitetaan.

Katso video yllä olevasta videoikkunasta: MTV Uutiset Liven haastattelussa kaupunginjohtaja Timo Koivisto kertoo, mitä toimenpiteitä tartuntaryppäät ovat aiheuttaneet Jyväskylässä ja miten opiskelijoita on ohjeistettu epidemian hillitsemiseksi. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja