Koronarokotteen haittavaikutuksista tehty vajaat 200 ilmoitusta Suomessa, niistä 54 on vakavia – nämä ovat yleisimmät oireet

3:09
Katso video: MTV Uutiset Live listasi tyypillisimmät koronarokotteen haittavaikutukset.

Koronarokotteen haittavaikutuksista on tehty toistaiseksi yhteensä 184 ilmoitusta Suomessa.

Niin sanottuja vakavia ilmoituksia on tehty 54, eli lähes kolmannes kaikista ilmoitetuista haittavaikutuksista. Perjantaihin mennessä Suomessa on rokotettu 137 551 ihmistä.

Vakavaksi luokitellaan haittavaikutus, joka on johtanut kuolemaan, hengenvaaraan, sairaala hoitoon tai sen pidentymiseen. Myös esimerkiksi rokotteesta aiheutuneet pysyvät vammat ja toimintakyvyn alenemiset lukeutuvat vakaviin haittavaikutuksiin.

Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus Fimealle on tullut toistaiseksi ilmoituksia ainoastaan Pfizerin rokotteesta. Ilmoitukset painottuvat työikäisiin rokotettuihin.  

Yhdessä ilmoituksessa voi olla useampi eri haittavaikutus. Yksi Fimean saama ilmoitus sisältääkin keskimäärin neljä eri haittavaikutusta.

Yleisoireet ja paikallisreaktiot

185

Rokotuskohdan kipu

23

Väsymys

22

Huonovointisuus

17

Rokotuskohdan punoitus

13

Hermosto

66

Päänsärky

26

Kihelmöinti

8

Huimaus

7

Puutuminen

7

Tuki- ja liikuntaelimet

61

Raajakipu

19

Lihaskipu

14

Nivelkipu

11

Lihasjäykkyys

5

Ruuansulatuselimistö

54

Pahoinvointi

18

Suun kihelmöinti

6

Suun puutuminen

5

Oksentelu

5

Iho ja ihonalaiset kudokset

47

Punoitus

15

Nokkosrokko

9

Kutina

5

Hengityselimistö

39

Hengenahdistus

14

Kurkkukipu

6

Tutkimukset

16

Silmät

15

Veri ja imukudos

13

Suurentuneet imusolmukkeet

12

Immuunijärjestelmä

11

Sydän

10

Tykyttely

7

Verisuonisto

7

Psyykkiset oireet

7

Infektiot

6

Korvat

6

Aineenvaihdunta ja ravitsemus

1

Yleisoireita ja paikallisreaktioita on ilmoituksissa kerrottu löytyneen yhteensä 185 kappaletta. Suurin osa ilmoituksista liittyvät rokotuskohdan reaktioihin, päänsärkyyn ja väsymykseen.

Elinryhmittäin eniten haittavaikutuksia on ilmoitettu hermostoon liittyvistä oireista, joista päänsärkyä on ilmaantunut 26:ssa ilmoituksessa. Myös kihelmöintiä, huimausta ja puutumista on esiintynyt jonkin verran.

Lähes yhtä paljon haittavaikutuksia on raportoitu tuki ja liikuntaelimistä, joista yleisimpänä oireena on havaittu raajakipu. Sen lisäksi lihaskipua, nivelkipua ja lihasjäykkyyttä on ilmaantunut.

Ruuansulatuselimistössä haittavaikutukset painottuvat pahoinvointiin. Esimerkiksi oksentelusta on ilmoitettu viisi kertaa.

Ihoon ja sen alaisiin kudoksiin tyypillisin oire on ollut punoitus. Kutinaa esiintyy myös jonkin verran, niin nokkosrokkona kuin muutenkin.

Hengityselimistön oireet ovat aiheuttaneet viidenneksi eniten haittavaikutusilmoituksia. Tämä on ilmennyt ilmoitusten mukaan eniten hengenahdistuksena ja kurkkukipuna.

Päivitys kello 13.28: Haittavaikutusilmoitusten määrä korjattu 185 kappaleesta 184:een. Otsikkoon muutettu muotoilu vajaat 200 ilmoitusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja