Juutalaisviha kasvaa Saksassa: ”Muutan takaisin Israeliin, jos joudun kieltämään tyttäriltäni Daavidin tähden käyttämisen.”

Juutalaisviha kasvussa Saksassa: Juutalaiset pelkäävät jo lastensa puolesta 2:08

Juutalaisvastaisuus kasvaa Saksassa. Joidenkin mielestä jo hälyyttävästi. Moni juutalainen myöntää pelkäävänsä lastensa puolesta.

Müncheniläisen paikallisradion toimitusjohtaja Guy Fränkel tuo tytärtään juutalaiseen kouluun kaupungin ydinkeskustassa. Uusi synagoga ja juutalainen kulttuurikeskus ovat koulun vieressä. Siviilipukuisia turvamiehiä näkyy useita. Myös poliisi valvoo tilannetta.

 Fränkel on niitä harvoja tavallisia juutalaisia, joka suostuu avoimesti puhumaan Saksan kasvavasta antisemitismistä. Hän ei halua, että tyttären kasvoja näytetään MTV Uutisten tekemässä TV-jutussa.

- Henkilökohtaisesti minä viihdyn vielä Saksassa, mutta toki huomaan, että tämä maa ja koko Eurooppa ovat muuttuneet. Ja kun puhutaan lapsista, en ole enää ollenkaan niin varma, Fränkel sanoo saateltuaan tyttärensä kouluun.

Välikohtauksia välitunnilla

- Tuon tyttäreni tänne, missä turvatoimet ovat erittäin tiukat. Välitunneilla on jo ollut välikohtauksia. Vanhemmat poikani käyvät müncheniläisessä lukiossa. Myös siellä on sattunut kaikenlaista, Fränkel sanoo.

Hän seuraa tarkasti julkista keskustelua kasvavasta juutalaisvastaisuudesta. Berliinissä muslimitaustainen nuorukainen mukiloi juutalaisten uskonnollista päähinettä kipaa käyttäneen nuoren miehen. Uhri ei ollut juutalainen. Moni piti välikohtausta provokaationa.

Berliinissä järjestettiin iskun jälkeen tukimielenosoitus, jossa käytännössä kaikilla osallistujilla oli kipa päässään. Virallinen Saksa halusi korostaa, ettei kenenkään tarvitse peitellä omaa vakaumustaan. Juutalaisten keskusneuvosto kuitenkin suosittelee, että erityisesti Berliinissä uskonnollisia symboleita ei turvallisuussyistä kannata kantaa avoimesti.

Monet MTV Uutisten haastattelemat Münchenin juutalaiset myönsivät pelkäävänsä. Heidän mukaansa juutalaisvastaisiin puheisiin törmää kaikkialla eivätkä puhujat ole läheskään aina arabi- tai muslimitaustaisia.

Juutalaisvastaisia puheita kahviloissa

- Tätä on surullista sanoa, mutta asiat ovat muuttuneet todella paljon. Kuulen monta kertaa kahviloissa, miten ihmiset puhuvat hyvin juutalaiasvastaisesti. Kyllä se pelottaa. Ensimmäisen kerran tuntuu siltä, että haluaisin muuttaa täältä pois, lapsena Israelista Saksaan tullut juutalainen äiti vuodattaa. Hän ei halua nimeään eikä kasvojaan julkisuuteen.

- Voisin oikeasti itkeä. Sanoin aina itselleni, että tilanne on todella huono, jos minun pitää kieltää tyttäriäni käyttämästä Daavidin tähteä, jonka käyttäminen on minusta täysin hyväksyttävää, kaikkien pitää saada elää oman uskontonsta mukaan. Sanoin, että jos tässäkin asiassa pitää jo olla varovainen, minä muutan tyttärieni kanssa takaisin Israeliin, nainen jatkaa tilitystään.

Kaikki eivät koketeeraa

Radiojuontaja Armand Presser on syntynyt Saksassa. Hän ei ole koskaan halunnut avoimesti kantaa symboleita, jotka kertovat juutalaisuudesta.

- Se oli minun vanhempieni ohje. He sanoivat, ettei omalla juutalaisuudella välttämättä tarvitse koketeerata, Presser perustelee.

- Ymmärrän kuitenkin niitä, jotka pelkäävät ja haluavat lähteä täältä. Me luulimme, että kaikki olisi jo takanapäin, mutta nyt on kuitenkin alkanut tietty uusi juutalaisvastaisuuden sykli, hän jatkaa.

Guy Fränkel pitää huolestuttavana sitä, että oikeistolainen juutalaisvastaisuus on Vaihtoehto Saksalle –puolueen myötä muuttunut ”salonkikelpoiseksi”. Samaan aikaan Israelin valtioon kohdistuva viha kasvaa ja vihan kohteena ovat usein Saksassa asuvat juutalaiset.

Kohti pahempaa ollaan menossa

- Tästä kaikesta on varoitettu, mutta nuo varoitukset eivät koskeneet pelkästään muslimitaustaisia pakolaisia vaan koko Euroopan tilannetta yleisesti, Fränkel korostaa.

Hän, kuten monet muutkin MTV Uutisten haastattelemat Münchenin juutalaiset, näkee tulevaisuudessa synkkiä pilviä.

- Tottakai sitä kysyy itseltään, onko Euroopassa ja Saksassa enää tulevaisuutta meille juutalaisille. Oma vastaukseni on, että jos nykyinen meno jatkuu, tilanne muuttuu vaikeaksi.

Lue myös:

    Uusimmat