Valtaosa Vilja Eerika -jutun virkarikossyytteistä nurin – kaksi sosiaalityöntekijää tuomittiin

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kaksi sosiaalityöntekijää tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ns. Vilja Eerikan virkarikosjutussa. Muiden syytettyjen osalta syytteet hylättiin kokonaan.

8-vuotias tyttö kuoli pitkään jatkuneen väkivallan seurauksena kotonaan äitienpäivänä 2012. Tytön kohtelusta oli tehty lukuisia lastensuojeluilmoituksia, mutta ne eivät pelastaneet tyttöä.

"Eivät toimineet tahallaan"

Virkavelvollisuuden rikkomisesta tuomittiin tytön oma pitkäaikainen sosiaalityöntekijä sekä tämän esimies. Käräjäoikeuden mukaan sosiaalityöntekijän olisi pitänyt viedä asia eteenpäin, kun tytön naapurit tekivät kaksi rikosilmoitusta tytön kaltoinkohtelusta loka-marraskuussa 2011. Lisäksi tuomittujen olisi pitänyt ryhtyä kiireellisiin lastensuojelutoimenpiteisiin, kun tytön koulusta tehtiin kaksi lastensuojeluilmoitusta huhti-toukokuussa 2012.

Käräjäoikeuden mukaan tuomitut eivät kuitenkaan tehneet virheitä tahallaan, vaan kyse oli ns. tuottamuksellisesta toiminnasta. Osa syytteistä hylättiin myös heidän kohtallaan.

Sosiaalityöntekijälle ei rangaistusta

Tuomion mukaan sosiaalityöntekijät uskoivat liikaa tytön yksinhuoltajaisään.

”Tämän esittämä huolestuminen ja se, että hän on vienyt lasta oma-aloitteisesti tutkimuksiin ja ollut koko ajan yhteistyössä lapsen asioissa, on ollut johtamassa siihen, että isään on sosiaalitoimessa luotettu liian pitkään.”

Oikeus tuomitsi tytön asioista vastanneen sosiaalityöntekijän esimiehen 25 päiväsakkoon. Sosiaalityöntekijän oikeus jätti tuomitsematta, koska hän on menettänyt tapahtuneen johdosta terveytensä ja työkykynsä. Käräjäoikeus katsoi, että on kohtuullista jättää tuomitsematta hänet enempään seuraamukseen.

Viranomaistoiminta koordinoimatonta

Syyttäjä vaati pääsyytetyille, tytön pitkäaikaiselle omalle sosiaalityöntekijälle ja tämän esimiehelle, ehdollista vankeutta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Muille syyttäjä vaati sakkoja. Syytettyjen joukossa oli muita sosiaalityöntekijöitä, tyttöä hoitaneita lääkäreitä ja terveydenhoitajia.

Syytetyt kiistivät lähes kaikki syytteet oikeudessa. Näkemyksensä mukaan he olivat noudattaneet säännöksiä ja määräyksiä sekä menetelleet sen hetkisen tietämyksensä perusteella parhaansa mukaan.

”Viranomaistoiminta lastensuojelun ja terveydenhuollon kesken oli tapahtuma-aikaan ilmeisen koordinoimatonta, mistä aiheutui tietokatkoksia eri toimijoiden välille. Yksittäisiä viranhaltijoita ei ole voinut saattaa rikosvastuuseen järjestelmän mahdollisesta toimimattomuudesta,” käräjäoikeus toteaa tiedotteessaan.

Lue myös:

    Uusimmat