Poliisi ei aloita esitutkintaa Koskelassa surmatun pojan koulun ja sosiaaliviranomaisten toiminnasta

3:04
Koskelan murhasta syytetyt teinit todettiin syyntakeisiksi: lopullista tuomiota odotetaan vielä

Helsingin poliisilaitos teki esiselvityksen siitä, oliko Koskelan henkirikoksen uhriin liittyneitä perusopetustoimen ja lastensuojelun työntekijöitä syytä epäillä rikoksista.

Poliisin mukaan asiaa arvioitiin ensisijaisesti virkavelvollisuuden rikkomisen tunnusmerkistön näkökulmasta. Rikosepäilyitä ei syntynyt.

– Esiselvitysaineisto koostuu pääasiassa virallisasiakirjaselvityksestä ja lausunnoista. Esiselvityksessä hankittiin lausunto yhteensä 44:ltä henkilöltä, kertoo rikoskomisario Markku Silén tiedotteessa.

Henkirikoksen uhrina kuollutta nuorta oli koulukiusattu rankasti. Opetustoimen osalta poliisin selvitys viittasi siihen, että koulu oli puuttunut kaikkiin sen tietoon tulleisiin uhrin kiusaamistapauksiin asianmukaisesti.

Poliisin mukaan koulu ei siis ollut jättänyt huolehtimatta oppimisympäristön turvallisuudesta tai suhtautunut piittaamattomasti velvollisuuteen ylläpitää ja valvoa koulurauhaa.

"Jännitteinen kuva"

Uhri oli sijoitettu asumaan kotinsa ulkopuolelle, eli hän oli lastensuojelun asiakas. Siksi asiassa selvitettiin myös lastensuojelun toimia.

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että lastensuojelun ja sosiaalityöntekijöiden menettelyn osalta selvitys antaa "jossain määrin jännitteisen kuvan” surmaa edeltäneistä tapahtumista ja olosuhteista lastensuojelulaitoksessa. 

Esiselvityksessä ei kuitenkaan poliisin mukaan ilmennyt, että lastensuojelun työntekijät olisivat laiminlyöneet virkavelvollisuuttaan. Selvityksen mukaan lastensuojelu oli täyttänyt yleisesti lastensuojelulaissa toiminnalle asetetut vaatimukset riittävällä tarkkuudella.

Helsingin käräjäoikeuden on määrä antaa tuomionsa murhatapauksesta perjantaina 3. syyskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja