Seuraa suorana! Komissaariehdokas Jutta Urpilaista grillataan maratonsessiossa Brysselissä – kuuleminen kestää kolme tuntia

EU-parlamentin kehitysvaliokunta kuulee tänään Suomen komissaariehdokas Jutta Urpilaista. Kuuleminen järjestetään kello 10-13 Suomen aikaa ja sitä voi seurata suorana yllä olevasta ikkunasta.

Suora lähetys ei toimi Chrome-selaimella.

Ehdokas pitää kolmituntisen kuulemisensa aluksi 15 minuutin alkupuheenvuoron. Sen jälkeen valiokunnan jäsenet esittävät ehdokkaalle 25 kysymystä. Kysymys voi olla enintään minuutin pituinen, vastaus kolme minuutta. Myös jatkokysymykset ovat mahdollisia.

Ennen suullista grilliä komissaariehdokkaat ovat vastanneet kirjallisiin kysymyksiin.

Kirjalliset kysymykset vastauksineen julkaistaan ennen kuulemista parlamentin sivuilla. Lisäksi parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunta on arvioi komissaariehdokkaiden taloudellisia sidonnaisuuksia.

Kuulemisten arviointi

Valiokunnan puheenjohtaja ja ryhmien valiokuntakoordinaattorit tapaavat pian kuulemisen jälkeen arvioidakseen ehdokkaan suoriutumista.

24 tunnin sisällä kuulemisesta valiokunnan koordinaattorit antavat parlamentin puheenjohtajakokoukselle luottamuksellisen arvionsa siitä, soveltuuko kyseinen ehdokas komission jäseneksi ehdotetussa tehtävässä.

Valiokuntakoordinaattorit voivat päästä yksimielisyyteen ja suositella ehdokasta täysistunnon hyväksyttäväksi. Jos yksimielisyyttä ei saavuteta, valiokunnan jäsenten kahta kolmasosaa edustavien koordinaattoreiden tuki riittää.

Jos kahden kolmasosan enemmistöä ei saavuteta, voivat koordinaattorit pyytää ehdokkaalta lisätietoa kirjallisesti. Jos kirjalliset vastaukset eivät tyydytä koordinaattoreita, voidaan järjestää puolentoista tunnin lisäkuuleminen puheenjohtajakokouksen luvalla.

Tämän jälkeen koordinaattorit arvioivat ehdokkaan suoriutumista uudelleen. Koordinaattorit voivat myös tässä vaiheessa hyväksyä arvioinnin kahden kolmasosan enemmistön turvin.

Jos tätä enemmistöä ei löydy, valiokunnan puheenjohtaja kutsuu valiokunnan koolle äänestämään ehdokkaan soveltuvuudesta. Valiokunnan suositukseen tarvitaan yksinkertainen enemmistö.

Kuulemisten päättäminen

Valiokuntien puheenjohtajien kokous arvioi kaikkien kuulemisten lopputuloksia ja antaa loppupäätelmänsä poliittisten ryhmien puheenjohtajista koostuvalle puheenjohtajakokoukselle 15.10.

Puheenjohtajakokous perehtyy valiokuntien ja valiokuntien puheenjohtajien arvioihin ja julistaa kuulemiset päättyneiksi 17.10. Samassa yhteydessä puheenjohtajakokous antaa luvan arviointikirjeiden julkaisemiselle.

Täysistuntoäänestys 23.10.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esittää komissionsa ja ohjelmansa parlamentin jäsenille täysistunnossa Strasbourgissa. Tämän jälkeen käydään täysistuntokeskustelu. Poliittiset ryhmät tai vähintään 38 meppiä yhdessä voivat jättää päätöslauselmaesityksen.

Komissio tarvitsee virkaan astuakseen enemmistön annetuista parlamentin jäsenten äänistä täysistuntoäänestyksessä.

Äänestys pidetään alustavan suunnitelman mukaan 23.10. Jos parlamentti antaa hyväksyntänsä komission kokoonpanolle, siirtyy nimitys Eurooppa-neuvostolle, joka tekee päätöksensä määräenemmistöllä.   

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja