Etsivätkö Vihreät uuden puheenjohtajan vai valitaanko konkari hoitamaan vaalit? "Kiusaus olisi siihen, että Pekka Haavisto tai Ville Niinistö vetäisi tämän pätkän"

Pöllöraati 14:33

Vihreät ilmoitti eilen tiedotustilaisuudessa Touko Aallon väistymisestä puheenjohtajan tehtävästä. Uusi puolueen puheenjohtaja valitaan noin viikon päästä.

Katso yllä olevalla videolta koko Pöllöraadin keskustelu

Toimittaja ja viestintäyrittäjä Eeva Lehtimäki arvioi Huomenta Suomen Pöllöraadissa, että uutisessa hätkähdyttävintä oli tieto puolueen puheenjohtajan terveydentilasta. Touko Aalto kertoi eilen julkisessa Facebook-päivityksessään sairastuneensa masennukseen.

– Herää kysymys, onko hän voinut lähipiirilleen kertoa, että hän hoitaa erittäin vaativassa tilanteessa, kannatuksen laskiessa ison puolueen puheenjohtajuutta ja on vakavasti sairas, Lehtimäki sanoo.

Kiusaus konkarivalintaan

Pöllöraati arvioi, että puheenjohtajavaihdos tulee puolueen kannalta hankalaan saumaan, sillä eduskuntavaalit lähestyvät ja kesällä 2019 puolueen on määrä jälleen äänestää uudesta puheenjohtajasta.

MTV Uutisten politiikan ja talouden päällikkö Jussi Kärki arvioi, että puolueella saattaa olla kiusaus valita joku entisistä puheenjohtajista kannattelemaan puolue vaalien yli ennen kesän puoluekokousta.

– Kiusaus olisi siihen, että Pekka Haavisto tai Ville Niinistö vetäisi tämän pätkän, sillä vaalit ovat rankka paikka ensikertalaiselle. Ville Niinistön kohdalla minun on tosin sanottava, että jos hän kuusi vuotta puoluetta johdettuaan tulisi nyt takaisin valtaan kuin Putin, se olisi todella tunkkaisen näköistä. Ehkä se olisi naisen paikka jo.

– Sääntöjen mukaan Ville Niinistö voisi tulla uudelleen valituksi, mutta olen samaa mieltä, että Vihreillä on uusi mahdollisuus, uuden henkilön paikka, MustReadin päätoimittaja Anne Moilanen jatkaa.

Strategisia valintoja

Lehtimäki arvioi, että Vihreissä tehdään nyt strategisia valintoja puheenjohtajuudessa.

Tilanne saattaisi ensi kesänä olla sekava, jos puolue olisi mukana hallitusneuvotteluissa ja neuvotteluiden ja hallituksen muodostamisen välissä puolueen puheenjohtaja vaihtuu.

– Valitaanko pysyvä puheenjohtaja nyt marraskuun alussa vai lähdetäänkö konkarivedolla. Olisi hullua ottaa ensin uusi kokeilemaan ja vaihtaa taas uusi puheenjohtaja kesäkuussa. Vaihto tulee vaikeaan paikkaan, kun uusi hallitus muodostetaan.

Lue myös:

    Uusimmat