Jussi Halla-aho on nousemassa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi – Purra arvioi varovaisesti Halla-ahon mahdollista presidenttiehdokkuutta

Mika Niikko eroaa valiokunnan johdosta tämän viestin takia 0:53
MTV Uutiset Live: Mika Niikko erosi ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan paikalta Twitter-viestin takia. (8.2.)

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho on nousemassa eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi.

Puolueen puheenjohtaja Riikka Purra vahvistaa MTV Uutisille esittävänsä Halla-ahoa tehtävään.

Virallisen päätöksen asiasta tekee puolueen eduskuntaryhmän kokous huomenna torstaina.

– Jussi Halla-ahosta olemme keskustelleet puheenjohtajistossa, ja Halla-aho itse on ollut tälle myöntyväinen. En usko, että tämä herättää sen suurempia vastalauseita missään, Purra sanoo.

– Se, että meillä on mahdollisuus saada entinen puolueen puheenjohtaja, jolla on myös valiokunnan johtamiskokemusta ja kokemusta Euroopan parlamentista ja joka käsittelee mielellään kansainvälisen politiikan asioita, se on tietenkin erinomainen asia.

Halla-aho toimi vuosina 2011–2012 eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajana. Europarlamentaarikkona hän toimi vuosina 2014–2019. Puolueensa puheenjohtaja Halla-aho oli 2017–2021.

– Näissä edellisissä tehtävissä Jussi Halla-aho ei ehkä ole päässyt näyttämään kansalle, miten hyvin hän hallitsee näitä asioita. Perussuomalaiset ei ole kauheasti profiloitunut ulko- ja turvallisuuspoliittisilla kysymyksillä, mutta nyt avautuu sellainen paikka, jossa ehdottomasti tämäkin tulee enemmän kyseeseen, Purra toteaa.

Purra asetteli sansan varovaisesti sen suhteen, saako Halla-aho uudesta tehtävästä nostetta esimerkiksi Perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi.

– Se jää nähtäväksi. Tämä asian käsittely nyt on ennenaikaista, mutta ei minulla olisi mitään sitä vastaan, että meillä olisi Jussi Halla-ahon kaltainen ehdokas presidenttiehdokkaana, Purra mietti.

Arvostettu ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan tehtävä jäi tyhjäksi, kun kansanedustaja Mika Niikko ilmoitti eilen illalla eroavansa paikalta. Taustalla oli hänen tviittinsä, jonka katsottiin loukkaavan Ukrainan suvereniteettia.

Purra ei halua käsitellä julkisuudessa yksityiskohtaisesti sitä, mitä hän on keskustellut Niikon kanssa ennen kuin Niikko ilmoitti tiistaina illalla eroavansa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajuudesta.

– Keskustelun sisältöihin on turha mennä. Välitin Niikolle sitä tietoa, mitä itse sain. En kehottanut häntä jättämään tehtävää, Purra kommentoi.


Juttua täydennetty kello 14.04. Juttuun lisättu Purran kommentit Halla-ahon mahdollisesta presidenttiehdokkuudesta ja keskusteluista Mika Niikon kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat