Mainos

Junien myöhästymiskorvaukset käyttöön

Kaukojunien matkustajat voivat tästä päivästä alkaen hakea korvausta yli tunnin myöhästymisestä. Jos VR:n juna on vähintään 60 minuuttia myöhässä, asiakas saa 25 prosenttia junalipun hinnasta takaisin. Jos viivästyminen on kestänyt vähintään kaksi tuntia, vähimmäiskorvaus on puolet lipun hinnasta. Kotimaan rautatieliikenteessä otetaan tänään käyttöön EU-asetuksen mukaiset vakiokorvaukset.

Jos junamatka viivästyy yli tunnilla, asiakas voi myös perua käyttämättömän junalippunsa ja saada koko lipun hinnan takaisin. Matkan voi myös siirtää enintään viikon päähän.

Kaukojunien matkustajille aletaan myös tarjota pyynnöstä pitkään kestävissä myöhästymistapauksissa asemilla mm. vettä ja välipalaseteleitä.

Liikuntarajoitteisille helpotusta

Lakimuutoksella halutaan turvata myös vammaisten ja liikuntarajoitteisten oikeus matkustamiseen rautateillä. Jos henkilö ilmoittaa avuntarpeestaan vähintään kaksi vuorokautta ennen junamatkaa, on kaikin kohtuullisin keinoin pyrittävä mahdollistamaan hänen matkansa.

Pääkaupunkiseudun liikenteessä rajoitetusti

VR:n lähiliikenteessä asetusta ei sovelleta kokonaisuudessaan. Rajoitukset koskevat rataosuuksia Helsingistä Kirkkonummelle, Karjaalle, Vantaankoskelle, Riihimäelle ja Lahteen sekä Lahden ja Riihimäen välistä rataosuutta.

Esimerkiksi asetuksen mukaisia vakiokorvauksia junien viivästymisestä ei oteta pääkaupunkiseudulla käyttöön. Yksittäisille matkustajille lipun hinnan perusteella maksettavat korvaukset olisivat hyvin pieniä ja niistä VR Osakeyhtiölle aiheutuva työmäärä suuri. Myöskään ateria- ja majoittamisvelvollisuutta yhtiöllä ei pääkaupunkiseudun liikenteessä ole. Näissä junissa matkustavilla on kuitenkin jatkossakin oikeus korvaukseen junan huomattavasta ja ennakoimattomasta myöhästymisestä johtuneesta, tosiasiallisesta vahingosta, kuten jatkoyhteyden menettämisestä.

Uutta asetusta ei sovelleta Suomen ja Venäjän väliseen rautatieliikenteeseen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.