Julkkis-dj, näyttelijä, olympiaurheilija, toimittaja – nämä julkisuuden henkilöt pyrkivät eduskuntaan

Riku Nieminen pudottaa uutispommin 1:09
Riku Nieminen yllättää Joonas Nordmanin uutisellaan.

Huhtikuussa pidettävät eduskuntavaalit lähestyvät kovaa vauhtia ja puolueet ovat jo asettaneet ensimmäiset ehdokkaansa. Tästä päivittyvästä artikkelista voit tarkastaa yllätysehdokkaat.

Jaossa on 200 kansanedustajan paikkaa 13 eri vaalipiirissä.

Yrittäjä, dj ja tosi-tv:stä tuttu Amanda Harkimo, 32, on asettunut ehdolle Uudenmaan vaalipiirissä Liike Nytin riveissä.

Liike Nytin ehdokkaana nähdään kevään vaaleissa myös entinen diplomaatti, valtiotieteiden tohtori Alpo Rusi, 73.

Idols-laulukilapailusta aikoinaan julkisuuteen noussut Kristian Meurman, 43, nähdään myös Liike Nytin ehdokkaana Uudeltamaalta. Uusi Suomi -nettisivun mukaan Meuramn opiskelee valtiotieteitä ja työskentelee viestintäasiantuntijana.

Helsingin vaalipiirissä ehdolle astuu Liike Nytin riveissä myös olympiaurheilija, lääkäri Anni Vuohijoki.

Vuohijoki kirjoittaa Twitterissä, että ehdolle asettumisen isoimpia haasteita on ollut tieto siitä, miten paljon negatiivisuutta ehdokkaaksi asettuminen aiheuttaa

Näyttelijä Riku Nieminen kertoi televisiossa lähtevänsä ehdolle Helsingin vaalipiiristä vasemmistoliiton riveistä.

– Tässä hetkessä pitää olla reiluuden puolella ja niiden puolella, jotka tarvitsevat yhteiskuntaa eniten, Nieminen sanoi Joonas Nordman Show'ssa.

Kuntavaaleissa huiman äänimäärän kerännyt, ennen opettajan töitä tehnyt Minja Koskela on myös vasemmistoliiton ehdokas Helsingin vaalipiirissä.

Koskela jakaa aktiivisesti ajatuksiaan sosiaalisessa mediassa ja keräsi kevään 2021 kuntavaaleissa 5612 ääntä.

Turkulainen tutkija, eläin- ja ympäristöetiikan dosentti Elisa Aaltola on ehdolla Varsinais-Suomen vaalipiirissä vihreiden edustajana. Aaltola on tunnettu eläinten hyvinvoinnin puolestapuhuja.

Kaakkois-Suomi menettää ensi vaaleissa kaksi ja Lappi yhden kansanedustajan 1:55
Katso videolta, miten paikkamäärät jakautuvat vaalipiirikohtaisesti.

Kristillisdemokraateissa ehdolla on neljästi olympialaisissa pikaluistellut Mika Poutala. Ammattilaisuransa vuonna 2018 lopettanut Poutala voitti urallaan kaksi EM-hopeaa. Poutala valittiin Espoon kaupunginvaltuustoon vuonna 2021. 

Muita eduskuntaan pyrkiviä tunnettuja urheilijoita on muun muassa Susijengin kapteeninakin toiminut koripalloilija Shawn Huff (vihr.), entinen jalkapalloilija Timo Furuholm (vas.) ja aktiviiuransa vuonna 2014 lopettanut pituushypyn MM-pronssimitalisti Tommi Evilä (kok.). 

Kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll on ehdolla Uudenmaan vaalipiirissä kokoomuksen riveissä. Hän on toiminut Espoon kaupunginvaltuustossa vuodesta 2021 lähtien. Aleksanteri-instituutin johtajana yli 20 vuotta toiminut yhteiskuntatieteilijä Markku Kivinen on ehdolla Helsingissä.

Entinen päätoimittaja ja muun muassa Hyvät, pahat ja rumat -ohjelmaa juontanut yrittäjä Pauli Aalto-Setälä asettuu ehdolle kokoomuksen listoille Varsinais-Suomesta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen lähtee puolestaan ehdolle Uudellamaalla kokoomuksen riveistä.'

Toimittaja Susanne Päivärinta ilmoitti 20. tammikuuta lähtevänsä myös ehdolle kokoomuksen riveistä Uudellamaalla.

Päivitetty artikkelia Aalto-Setälällä ja Lasse Lehtosella 9.12. klo 10.55. Päivitetty artikkelia Susanne Päivärinnalla 20.1. kello 13.32.

Katso videolta miten vaalien paikkamäärät jakautuvat kevään vaaleissa

Lue myös:

    Uusimmat