Julkiset verotiedot kohta historiaa? Asianajaja: EU pakottaa salaamaan tulot ja verot – oikeusministeriö tyrmää väitteen

Jokavuotinen verotietojen julkistaminen saattaa loppua kahden vuoden päästä, uskoo asianajotoimisto Dottirin asianajaja Jaakko Lindgren.

Muutos johtuisi siitä, että EU:n entistä tiukemman henkilötietoasetuksen soveltaminen alkaa keväällä 2018. Asetus on jo voimassa.

Lindgrenin näkymyksen mukaan verot kuuluvat asetuksen myötä salattavien tietojen piiriin.

– Asetus lähtee siitä, että henkilötiedot ovat salassapidettäviä. Asetuksessa henkilötiedon määritelmä on laaja, ja varmasti nykyisenkin tulkinnan mukaan tiedot tuloista ja maksetuista veroista olisivat henkilötietoja, hän kertoo.

Lindgren pitää verotietojen julkistamista toimintatapana omalaatuisena, kun samaan aikaan Suomessa muuten pyritään suojaamaan ihmisten henkilötietoja esimerkiksi erilaisiin rekistereihin liittyen.

Eurooppalaisella tasolla Suomen malli on vieläkin poikkeuksellisempi.

Veronmaksajat: Tuloverossa orastavaa kasvua 4:20

Oikeusministeriö: Asetus ei tuo muutosta

Oikeusministeriön EU-erityisasiantuntija Anu Talus ei näe asetuksessa syytä lopettaa verotietojen julkisuutta.

– Asetukseen on neuvoteltu artikla, joka mahdollistaa kansallisen julkisuusperiaatteen yhteensovittamisen henkilötietojen suojan kanssa. Sikäli asetuksen soveltamisen aloittaminen ei tuo sanottavaa muutosta nykytilanteeseen verrattuna, hän toteaa.

Esimerkiksi myös Ruotsissa julkisuusperiaate on vahva, mutta Talus ei tiedä, miten siellä toimitaan esimerkiksi verotietojen osalta.

Uudet verotiedot julki – Supercell jyrää ansiotuloissa 2:59

Lue myös:

    Uusimmat