Julkisen puolen järjestöt irtisanovat sopimuksensa – 600 000 palkansaajaa haluaa vauhdittaa kiky-tuntien poistoa

Kiky sitä kiky tätä...mikä työmarkkinakiistojen neuvotteluissa tökkii? Asiantuntija vastaa kysymyksiin 17:02
Mistä kiky-kiistassa oikein on kyse? MTV Uutiset Live kertoo!

Julkisalojen järjestöt ovat päättäneet irtisanoa virka- ja työehtosopimuksensa kesken palkkaneuvottelujen. Lähes 600 000 kuntien, valtion, yliopistojen ja kirkon palkansaajaa siirtyy sopimuksettomaan tilaan.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty sekä Ammattiliitto Pro painottavat, että päätösten myötä myös työajan 24 tunnin kiky-pidennys on irtisanottu. Kirkon työehtosopimukset on sanottu irti jo aiemmin.

– Nyt kun sopimukset irtisanotaan, me neuvottelemme kaikista työehdoista, jotka ovat siellä työehtosopimuksissa, myös kiky-tunneista. Me haluamme niistä eroon, JUKO:n toiminnanjohtaja Maria Löfgren painottaa.

Työnantajille toimitetaan virallinen ilmoitus sopimusten irtisanomisesta viimeistään helmikuussa, kun pääneuvottelijaryhmä tapaa seuraavan kerran.  Kaikki julkisen sektorin sopimukset olivat katkolla maaliskuun lopulla.

Kaikki sopimukset päättyvät 31. maaliskuuta. Päättymistä seuraavassa sopimuksettomassa tilassa loppuu myös palkansaajien velvoite työrauhasta. 

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen ei yllättynyt järjestöjen yhteisestä liikkeestä, vaan pitää sitä normaalina menettelynä.

– Tämä on normaali ja yleinen menettely kunta-alan neuvotteluissa. Kaikki kysymykset ovat auki, kun sopimukset irtisanotaan, myös työnantajan näkökulmasta, Jalonen sanoo.

Kilpailukykysopimuksen lisätuntien lisäksi neuvottelupöydässsä joudutaan vääntämään julkisen puolen palkankorotuksista.

Kikyn lisäksi palkoista kovaa vääntöä

Esimerkiksi Kuntatyönantaja on pitänyt Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton yhteensä 3,3 prosentin korotuksia reilun kahden vuoden sopimuksissa liian kalliina. Julkisen puolen palkansaajat puolestaan haluavat kuroa umpeen julkisen ja yksityisen puolen palkkaeroa.

29.1.2020 klo 22.06: Juttu päivitetty työrauhan osalta. 

Lue myös:

    Uusimmat