Mainos

Kunta-alalla sopu: Viikoittainen työaika pitenee puolella tunnilla

3:12

Kunta-alan pääratkaisussa on päästy sopuun kilpailukykysopimuksen soveltamisesta. Viikoittainen työaika lisääntyy ratkaisun mukaan puolella tunnilla.

Kilpailukykysopimuksen mukaan vuosityöaikaa lisätään 24 tunnilla, mutta lisätyötuntien sijoittaminen on hidastanut eri alojen neuvotteluita. 

Ratkaisu koskee 310 000:ta kunta-alan työntekijää. Työaikaratkaisu pitää vielä sopia esimerkiksi opettajien, lääkäreiden, tekniikan ja tuntipalkkaisten sopimuksiin. 

Neuvotteluiden perusasetelmana on ollut, että työnantajapuoli on halunnut lisää kokonaisia työpäiviä, mutta työntekijät sijoittaisivat lisätyötunnit tasaisemmin. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen pitää ratkaisua isona päänavauksena julkisella sektorilla. 

– Ratkaisu on vaikeassa tilanteessa paras mahdollinen. Se antaa riittävästi joustoa paikallistasolle. Lisätyöaikaa voidaan koota kokonaisiksi päiviksikin, Luukkainen sanoo. 

Kilpailukykysopimuksen mukaan julkisen sektorin lomarahoja leikataan määräaikaisella sopimuksella 30 prosenttia vuosina 2017–2019. 

"Raskas päätös"

Luukkainen pitää tänään saavutettua neuvottelutulosta raskaana julkisen sektorin työntekijöille.

– Raskaimman osan tästä muodostaa julkisen sektoriin erikseen kohdennettu lomarahojen leikkaus, mutta tällä mennään ja kyllä me oman osuutemme hoidamme, Luukkainen sanoi MTV Uutisille.

Kunta-alan neuvotteluissa oli jo aiemmin päästy sopuun kriisilausekkeesta eli siitä, minkälaisessa tilanteessa työehtojen joustoista voitaisiin neuvotella. 

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen painotti, että sopimuksesta hyötyy koko kansantalous.

– Kilpailukykysopimuksen avulla saamme työllisyyttä parannettua ja lisää verotuloja, jolloin myös kunnat hyötyvät ratkaisusta sitä kautta, Jalonen sanoo.

Kilpailukykysopimuksen alakohtaisten neuvotteluiden takaraja on tiistaina kello 16.  

3:32

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.