Mainos

Hoitajien järjestöt julistivat kuntiin ylityökiellon – neuvottelut katkesivat jo aiemmin riitaan lomarahaleikkauksesta

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ja sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy ovat julistaneet kunta-alalle ylityö- ja vuoronvaihtokiellon tiistaiaamusta alkaen.

Kunta-alan työehtosopimusneuvottelut keskeytyivät aiemmin sunnuntaina. Närää osapuolten välillä aiheuttaa erityisesti kiky-sopimuksen julkista sektoria koskeva lomarahaleikkaus.

Työntekijäjärjestöt vaativat lomarahaleikkauksista 300 miljoonan euron kompensaatiota kuntatyönantajilta. Kuntatyönantajien mielestä edellytyksiä neuvottelujen jatkamiselle ei ole.

Virka- ja työehtosopimukset kunta-alalla päättyivät tammikuun loppuun ja työpaikoilla vallitsee sopimukseton tila.

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana superilaiset ja tehyläiset ovat töissä työvuorolistojen mukaisesti, mutta eivät tee ylityötä eivätkä vaihda vuoroja. Kiellon piirissä on kaikkiaan noin 130000 kuntasektorin työntekijää.

Perusteena parantunut talous

Ammattiliittojen mielestä Suomen taloudellinen tilanne on parantunut merkittävästi kiky-sopimuksen tekemisen ajankohdasta. ammattijärjestöt toteavat, että lomarahaleikkaus oli työntekijöille epäreilu toimi.

– Kikyn seurauksena nämä rahat vietiin paitsi työntekijöiltä myös kunnista. Suomen taloudellinen tilanne on parantunut merkittävästi kiky-sopimuksen tekemisen ajankohdasta, toteavat hoitajajärjestöjen puheenjohtajat Silja Paavola ja Millariikka Rytkönen tiedotteessa.

Liittojen mukaan leikkaus on pienentänyt työntekijöiden arkista kulutusta. Lisäksi järjestöt muistuttavat hoitoalan ennestään matalista pienistä palkoista.

– Valtiovalta ei voi vältellä vastuutaan, puheenjohtajat kirjoittavat tilanteesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.