Mainos

Julius, 27, käy usein öisin kaupassa – "Voisin ostaa jouluostoksetkin yöllä"

Helsinkiläinen Kannelmäessä sijaitseva suuri Prisma aikoo pitää ovensa avoinna asiakkaille joulukuun alusta alkaen läpi yön. Tarvitaankö öiseen aikaan avoinna olevia suuria marketteja? Entä kuka tekee ostoksia yöllä? MTV Uutiset kysi muutamalta yöshoppailijalta heidän motiiveistaan.

Kannelmäen Prisma Kaaren aukiolossa on kyse Suomessa täysin poikkeuksellisesta tempauksesta. Aiemmin vain pienet kaupat ovat pitäneet ovensa 24/7 avoinna. Nyt Prisma haluaa kokeilullaan nähdä, ostavatko ihmiset öiseen aikaan ruoan lisäksi käyttötavaroita.

"Haluan nukkua aamulla, en shoppailla"

27-vuotias helsinkiläinen Julius käy monesti öisin ruokakaupassa.

– Teen reissuhommia ja lähden esimerkiksi illalla yhdentoista aikaan ajamaan Lappeenrannasta kohti Helsinkiä. Kun pääsen Helsinkiin, menen yleensä kauppaan ostamaan seuraavaksi aamuksi peruselintarvikkeita, kuten maitoa, voita, tiskiainetta, vessapaperia, Julius listaa.

Julius tekee näin, koska haluaa aamulla nukkua, eikä herätä ostoksille. Yöllä hän on kahvin juomisen takia virkeä, ja kaupassa käyminen tuntuu aivan luonnolliselta. Juliuksen mielestä olisi hyvä, jos suurempiakin kauppoja olisi öiseen aikaan auki.

– Jouluostoksia voisin aivan hyvin tehdä marketeista öisin, jos ne olisivat avoinna, Julius paljastaa.

Kaupoissa ja parkkipaikoilla ei ole öiseen aikaan ruuhkaa, mikä tekee shoppailusta helppoa.

– Voin ajaa suoraan kaupan eteen, noukkia tavarat hyllyistä ja suunnata suoraan kassalle. Kaikki sujuu nopeasti, Julius kehuu.

Hän ei löydä yhtään huonoa puolta ostosten tekemisestä öiseen aikaan. Kaupoissa on hänen mielestään aina rauhallista.

– Ei tulisi mieleenkään pelätä mitään levottomuuksia.

Julius on vakuuttunut siitä, että öiseen aikaan avoimet kaupat ovat toimiva konsepti.

– Voisin kuvitella, että työntekijöitäkin kauppoihin saadaan, sillä ainakin nuoret haluavat tehdä yövuoroja, jos saavat siitä hyvät korvaukset.

Julius kuitenkin toivoo, että öisestä ajasta huolimatta kaupoissa olisi riittävästi palvelualtista henkilökuntaa.

– Jos nyt ennen joulua moni innostuu tekemään jouluostoksia siellä Kaaren Prismassa Helsingissä, niin olisi hyvä, että paikalla olisi riittävästi henkilökuntaa, jolta kysyä tuotteista. Ja toivottavasti he jaksavat palvella hymy huulilla, vaikka yöstä onkin kysymys, Julius vinkkaa.

"Vaikea nähdä itseäni jouluostoksilla öisin"

Etenkin pääkaupunkiseudulla elää paljon asiakkaita, joiden työ- ja elämänrytmiin laajat kauppojen aukioloajat sopivat. Helsinkiläinen 23-vuotias Ville käy monesti illanvieton jälkeen öiseen aikaan keskustan pikkukaupassa. Hän ei halua syödä grilliruokaa, jota on kioskeilla tarjolla. 

– Tarvitsen yleensä jotakin mehua tai limpparia, ja kasvissyöjänä ostan leivonnaisia tai hedelmiä bussimatkalle kotiin evääksi.

Villelle riittää öiseen aikaan ruokaostokset, käyttötavaroita hän ei tarvitse.

– Vaikea nähdä itseäni esimerkiksi jouluostoksilla yöllä suuressa marketissa.

Valikoima pikkukaupoissa on parempi kuin huoltoasemilla, joissa Ville on toisinaan joutunut käymään yöllä. Helsingin keskustan muutamassa öiseen aikaan avoinna olevassa pikkukaupassa on yleensä ruuhkaa juuri ravintoloiden sulkemisen jälkeen. Silti Ville ei ole törmännyt levottomuuksiin kaupoissa. Hänestä on hyvä asia, että ruokaa saa kaupasta myös yöllä.

"Voisin ostaa yöllä käyttötavaraakin"

Tutkimusten mukaan kello 21:n jälkeen kaupoissa käyvätpääosin 20-40-vuotiaat. Iltaisin ostoksilla käyvät esimerkiksi vuorotyötä tekevät asiakkaat.

Vantaalainen 31-vuotias Ari käy toisinaan vuorotöiden jälkeen öiseen aikaan kaupassa. Elämässä rullaa myöhäinen rytmi.

Hän ostaa yleensä peruselintarvikkeita.  

– Voisin ostaa joitakin käyttötavaroitakin öiseen aikaan, jos se olisi helposti mahdollista, Ari sanoo.

Arin mielestä palvelua saa öiseen aikaan yhtä hyvin kuin päivälläkin.

– Henkilökuntaa on kaupoissa vähemmän, mutta niin on asiakkaitakin.

Tutkimusten mukaan yöajat avoinna olevissa kaupoissa eivät ole erityisen levottomia tai turvattomia. Öiseen aikaan ostokset sujuvat rauhallisesti, koska asiakkaita ei ole montaa. Häiriöihin Ari ei ole koskaan törmännyt öisillä kauppareissuillaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.