Mainos

”Julia, Kaisa, tarkoitan Siiri” – miksi äitisi sekoittaa sinut aina sisaruksiisi?

Miksi vanhempasi eivät löydä nimeäsi heti, vaan käyvät kaikki perheenjäsenet ensin läpi?

"Jenni, tarkoitan Kaisa, siis Johanna, korjaa vaatteesi lattialta!"

Moni tietää, kuinka raivostuttavaa se voi olla, kun vanhemmat luettelevat ensin kaikkien muiden lastensa nimet ennen kuin löytävät vihdoin sen oikean nimen muistinsa syövereistä. 

Asia on luultavasti yhtä turhauttavaa myös vanhemmille itselleen. Joutuvathan he käymään läpi lukuisia nimiä ennen kuin keksivät, kenen pitikään siivota huoneensa.

Vaikka nimet eivät kuulostaisi samankaltaisilta, silti sekaannusta tapahtuu. Mutta miksi? Viime vuonna julkaistu amerikkalaistutkimus selvitti, ettei nimien oikeastaan tarvitse kuulostaa lainkaan samanlaisilta. Sekaannuksen syy on nimittäin oikeasti siinä, että nimet kuuluvat samaan "kategoriaan".

Isoäiti kaivaa nimeäsi lapsenlapset-arkistosta

Duken yliopiston tutkijat ottivat asian tarkasteluun yhteensä 1 700 henkilöä käsittävissä tutkimuksissaan Tutkijat saivat selville, että tuttuja ihmisiä kutsutaan usein jonkun toisen sellaisen henkilön nimellä, joka kuuluu samaan semanttisen kategoriaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että perheenjäseniä kutsutaan jonkun toisen perheenjäsenen nimellä, ystävää toisen ystävän nimellä. Jos esimerkiksi isoäitisi luettelee kaikki serkkusi ennen kuin keksii nimesi, se johtuu siitä, että hän käy läpi nimiä aivojensa "lapsenlapset"-arkistosta.

Tutkijoiden mukaan myös nimien samankaltaisuus johtaa vääriin nimiin, mutta semanttisuus oli huomattavasti suurempi syy.

Tutkimus paljasti myös, että koiraperheissä tilanne oli vastaava. Ihmiset nimittäin sekoittivat perheenjäsenensä useammin koiraan kuin mihinkään muuhun lemmikkiin. Tämä viittaa siihen, että koirat luokitellaan muita lemmikkejä useammin samaan kategoriaan perheen ihmisjäsenten kanssa.

***

0:18

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.