Mainos

Ulkoministeriössä kymmeniä ilmoituksia häirinnästä, mutta suurta osaa ei selvitetä: "Erittäin huolestuttava signaali"

9:35

Ulkoministeriössä on tehty kymmeniä ilmoituksia häirinnästä, mutta suurta osaa niistä ei ole lähdetty selvittämään ministeriön sisäisten ohjeiden mukaisesti. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n mukaan työnantaja on jopa arvostellut niitä henkilöstön edustajia, jotka ovat asioiden selvittämistä pyytäneet.

Videolla keskustellaan häirinnästä elokuva- ja teatterialalla. 

Ulkoasiainhallinnossa on voimassa epäasiallisen käyttäytymisen ja seksuaalisen häirinnän nollatoleranssi. Ulkoministeriön tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely kuitenkin paljastaa, että ministeriössä on lukuisia häirintätapauksia, joita ei ole käsitelty ministeriön omien ohjeiden mukaan henkilöstön edustajien kanssa.

"Työnantaja vältellyt asiaa"

JUKO kertoo yrittäneensä useampaan otteeseen saada häirintätapauksia käsittelyyn. Ministeriön työnantajaedustajat eivät ole kuitenkaan suhtautuneet esityksiin myönteisesti, vaan ovat JUKO:n mukaan päinvastoin pyrkineet välttelemään asiaa.

Keväällä 2018 he ovat JUKO:n mukaan myös suoranaisesti arvostelleet henkilöstöyhdistyksiä ja henkilöstön edustajia sekä pyrkineet kiistämään heidän toimivaltansa häirintätapausten käsittelyssä.

– Tämä on erittäin huolestuttava signaali, jota ei voida ohittaa olankohautuksella. Mikään työyhteisö ei voi hiljaisesti hyväksyä epäasiallista kohtelua tai häirintää, JUKO:n asiantuntija, lakimies Katja Aho toteaa tiedotteessa.

– Henkilöstön edustajien pitää voida puuttua kaikkeen epäasialliseen toimintaan niin, ettei epäkohtien esiintuojalle aiheudu haitallisia seuraamuksia, Aho sanoo.

”Henkilöstön mustamaalaus on tuomittavaa”

Ulkoministeriön keväällä 2018 toteuttamassa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselyssä kävi ilmi, että häirinnästä oli tehty esimiehille 54 ilmoitusta, mutta vain 13 tapauksessa asiaa oli lähdetty selvittämään ministeriön ohjeiden mukaisesti.

Ohjeita ei ollut vastaajien mukaan lainkaan noudatettu 17 häirintätapauksessa, ja 24 tapauksessa ilmoituksen tekijä ei tiennyt miten asia oli edennyt. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 376 työntekijää.

"Kestämätöntä, että joutuu sietämään vuodesta toiseen"

JUKO:n toiminnanjohtaja Maria Löfgren pitää tuomittavana sitä, että ulkoministeriössä työnantajan edustajat ovat mustamaalanneet henkilöstön edustajia sen sijaan että olisivat alkaneet selvittää asioita yhteistyössä.

– Kaikkiin ilmenneisiin häirinnän ja epäasiallisen kohtelun – myös seksuaalisen häirinnän – tapauksiin tulee suhtautua erittäin vakavasti, ja niitä on selvitettävä yhteistyössä henkilöstön ja sen edustajien kanssa, Löfgren toteaa.

– On kestämätöntä, että häirintää ja kiusaamista joutuu sietämään vuodesta toiseen, vaikka ongelmien mahdollisimman nopea, avoin ja asiallinen selvittäminen on kaikkien yhteinen etu.

Löfgren sanoo ulkoministeriön esimerkin osoittavan, että häirinnän kitkemiseen tarvitaan tehokkaampia keinoja, jotka purevat silloinkin, kun työnantaja on haluton tai kyvytön korjaamaan epäkohdat. Hänen mukaansa ammattiliitoille pitäisi siksi säätää kanneoikeus häirintätapauksiin.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja