Mainos

Haavisto kovisteli diplomaatteja: Kaikki salailu ja hyssyttely on tuomittavaa – epäasialliseen käytökseen puututaan välittömästi

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on ottanut kovasanaisesti kantaa hyvän työilmapiirin puolesta ulkoministeriössä ja Suomen edustustoissa maailmalla.

Suurlähettiläspäivillä Helsingissä pitämässään puheessa Haavisto sanoi, ettei syrjinnälle, häirinnälle tai kiusaamiselle ole ulkoministeriössä tilaa, kuten ei ole muillakaan työpaikoilla. Hän totesi, että edustustojen päälliköillä on esimiehinä suuri vastuu edustustojen työkulttuurista.

–  Mikäli tietooni tulee mitä tahansa epäasiallista käytöstä, siihen tullaan puuttumaan välittömästi, Haavisto sanoi.

Hän kertoi aikovansa pitää huolen siitä, että tällaisista asioista ilmoittaminen on aina palvelus ulkoministeriötä ja ulkoministeriön työilmapiiriä kohtaan.

–  Työilmapiiriä ja työkulttuuria koskevissa kysymyksissä kaikki salailu ja hyssyttely on tuomittavaa, Haavisto linjasi.

Haavisto ei puheessaan maininnut nimeltä mitään yksittäistä tapausta, yksikköä tai edustustoa.

Selvitys toi esiin häirintätapausten vähättelyä

Maaliskuussa valmistunut riippumaton selvitys totesi, että Suomen ulkoasiainhallinnossa on häirintätapausten ennaltaehkäisyn ja käsittelyn kannalta puutteita johtajuudessa sekä tiedonkulussa.

Selvityksen loppuraportissa ulkoasiainhallinnon työntekijät kertovat muun muassa kokeneensa häirintätapausten vähättelyä, vaikenemisen kulttuuria ja häirintään puuttumista estäneitä hyvä veli -verkostoja.

Selvityksen toteutti konsulttiyhtiö Ramboll, jonka sähköisesti tekemään kyselyyn tuli 555 vastausta ulkoministeriöstä ja ulkomaanedustustoista. Kyselyyn annetuista vastauksista 88:ssa todettiin, että vastaaja oli kokenut häirintää tai epäasiallista kohtelua työyhteisössään viimeisen vuoden aikana. Kahdessa vastauksessa kerrottiin seksuaalisen häirinnän kokemuksesta.

Ulkoministeriön henkilöstöjärjestö UHVY totesi maaliskuussa tiedotteessaan, että selvitys nostaa esiin asioita, joita järjestö on pitänyt epäkohtina jo vuosia.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja