Näin Jukka Jalonen avasi Leijoniin liittynyttä ihmettelyn aihetta – miksei isoja NHL-nimiä laitettu aiemmin yhteen?

2:07
Video: Jukka Jalonen kisapettymyksestä: "Mikään puu ei kasva taivaaseen asti"

Suomen taival jääkiekon miesten MM-kisoissa päättyi puolivälieriin, kun Kanada oli parempi torstain kohtaamisessa lukemin 4–1. Leijonien päävalmentajan Jukka Jalosen mukaan lopputulema ”ei jättänyt mitään jossiteltavaa”. Jalonen avasi myös yhtä isoa ihmettelyn aihetta, mikä on pyörinyt Leijonien yllä.

Tehottomuus oli päivän sana Tampereen Nokia Arenalla, kun Kanada rokotti ja Suomi tuskaili.

– Loimme enemmän paikkoja, mutta parempi joukkue voitti. Jokainen tietää, miten tehokas Kanada osaa olla. Pelasimme varsin vahvasti heidän kolmanteen maaliinsa asti. Osumat vain puuttuivat, Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen näki.

Suomi kärsi tehottomuudesta MM-turnauksen isoissa otteluissa. Leijonat teki USA-, Ruotsi- ja Kanada-peleissä yhteensä vain kolme maalia.

– Yleensä noista paikkamääristä, mitä meillä oli, isketään kolme maalia per peli. Noh, ei tehty, niin ei tehty. Ei voi mitään. Menimme turnauksen aikana koko ajan eteenpäin, mutta kun on nolla taulussa, niin kyllähän silloin pelistä katoaa vähän rentoutta ja tarvittavaa viimeistä silausta, Jalonen perkasi, painottaen perään:

– Ei tässä ole kuitenkaan mitään jossiteltavaa. Totta kai siellä oli asioita, joita olisi voinut tehdä paremmin. Joukossa oli muutamia erikoisia ratkaisuja, joista Kanada myös rankaisi. Ne olivat aika epätyypillisiä juttuja meille.

– Emme kaatuneet sen takia, että meillä olisi ollut painepelissä jotenkin ”kakkendaali” housussa. Uskalsimme pelata sangen hyvin myös nyt. Se oli positiivinen juttu, Jalonen poimi.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Ihmettelyn aihe

Jalonen ei kokenut, että Suomi olisi kaatunut jotenkin epäonnistuneeseen maalivahtivalintaan. Hän olisi nojannut Emil Larmiin myös jälkikäteen katsottuna.

Leijonissa isoin huomio kohdistui ketjukombinaatioihin, jotka ehtivät herättää hämmennystä niin mediassa kuin kansan syvissä riveissä. Moni odotti jo turnauksen alkuvaiheilla, että Leijonien valmennusjohto olisi laittanut joukkueen isot NHL-nimet eli Mikko Rantasen ja Kaapo Kakon samaan vitjaan.

Muutos tapahtui vasta tuskan hetkellä, Kanada-pelin toisella erätauolla.

Miksi?

– Tuo on vaikea homma. Silloin kun teimme muutoksen, että (Kasperi) Kapanen tuli (Antti) Suomelan ja (Kaapo) Kakon rinnalle, se oli meidän paras ketjumme sen jälkeen. Nyt, toisessa erässä maalipaikat olivat 6–0 heille. Ei ollut helppoa rikkoa sitä yhdistelmää. Ajattelimme kuitenkin, että jos sieltä löytyisi Rantanen–Kakko-yhteys kolmanteen erään. Luotimme (Sakari) Mannisen ketjuun, joka oli meidän paras kolmikkomme siihen asti, kunnes tuo muutos tehtiiin tuohon toiseen vitjaan. Ei vain ihan tehokkuutta löytynyt, Jalonen kävi läpi.

Jalonen tiedosti sen, että aihe on ollut tapetilla. Hän on saanut vastata ketju-uteluihin matkan varrella.

– Sitähän voi jossitella vaikka koko vuoden, että olisiko joku vaihto pitänyt tehdä. Ei se vaikuta tietynlaisiin maalipaikkoihin, että ketä siellä on jossain kymmenen metrin päässä seisomassa. Tontteja oli kuitenkin ihan riittävästi molemmilla (kärki)ketjuilla.

Kanadan lisäksi neljän parhaan joukossa ovat USA, Saksa ja yllätyksen järjestänyt Latvia. Jalonen myönsi suoraan, ettei häntä enää ”hirveästi kiinnosta”, mitä lopputurnauksessa tapahtuu.

– Toki, kyllä me varmaan hetken aikaa puidaan asioita rauhallisesti läpi pelaajien ja johtoryhmän kanssa, Jalonen totesi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja