Juhlien järjestäjän muistilista – näin järjestät onnistuneet juhlat

Valmistaudu juhliin hyvissä ajoin. Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty. Hyvä suunnittelu myös vähentää stressiä ja säästää järjestäjän hermoja ikäviltä yllätyksiltä.

On sitten kyseessä lakkiaiset, päättäjäiset, häät tai ristiäiset, niin juhlien suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa. Hyvin suunnitellut juhlat varautuvat kaikkeen ja näin järjestäjän stressi vähenee.

Vieraslista

Laske ensimmäisenä kutsuttavat vieraat. Listaa pakolliset vieraat, lisää listaan vähemmän pakolliset joista voi mahdollisesti karsia. Lisää ja karsi, kunnes olet tyytyväinen vieraslistaan.

Budjetti

Päätä juhlien budjetti. Juhlat voivat maksaa mitä vain maan ja taivaan välillä. Määrittelemällä budjetin asetat juhlille jonkinlaiset raamit.

Laske budjettiin juhlapaikan vuokra, tarjoilut, koristelut, henkilökunta ja juhla-asut.

Itse tekemällä säästää pitkän pennin, mutta mieti onko itsetekeminen liian kuormittavaa. Jaksatko itse enää nauttia juhlista, jos olet valmistellut niitä monta viikkoa etukäteen?

Vastuualueet

Tehdäänkö kaikki itse, ulkoistetaanko koko juhlat, vai jotain siltä väliltä.

Vaikka tekisit paljon itse, pyydä tai palkkaa juhliin apujoukkoja, jotka hoitavat keittiön ja siivouksen sinun keskittyessä vieraiden kanssa seurusteluun.

Määrittele juhlien järjestäjille roolit. Kuka hoitaa ruoat, koristelut, hankinnat, vieraiden ohjaamiset, siivouksen. Päätä tarvitsetko myös ulkopuolista apua.

Juhlapaikka

Pidetäänkö juhlat kotona vai jossain juhlatilassa? Pidetäänkö juhlat ulkona? Onko juhlapaikassa suojaa sateen varalta. Onko juhlapaikassa tarpeeksi istumapaikkoja?

Ulkojuhlissa kannattaa varautua sateeseen katoksella ja kylmään lämmittimillä ja huovilla.

Tarjoilut

Mitä juhlissa tarjoillaan. Pelkkä kakkupöytä, lounas, päivällinen, yöpala? Alkoholia vai ei? Tarjoillaanko pöytiin vai järjestetäänkö noutopöytä. Istumajärjestys vai vapaa järjestys?

Jos vieraita tulee pitkän matkan takaa, täytyy matkalaisille olla ruokaa tarjolla. Tehdäänkö ruoka itse vai tilataanko pitopalvelusta?

Astiat

Mistä astiat? Vuokrataanko, löytyykö kotoa tai juhlapaikasta, vai lainataanko ystäviltä. Mieti kaikille ruoille valmiiksi tarjoiluastiat ja ruokailuun tarpeeksi lautasia, laseja ja ruokailuvälineitä.

Astioiden ei tarvitse olla samaa sarjaa, eri pari astioista saat juhliin persoonallista ilmettä.

Koristelut

Kuka koristelee? Onko juhlilla jokin teema? Koristelujen ei tarvitse olla kalliita. Käytä hyväksesi luonnonkukkia, puiden lehtiä ja oksia.

Lapset

Jos juhliin on kutsuttu lapsia, pidä huoli, että myös lapset viihtyvät. Varaa lapsille oma paikka juhlatilasta, jossa lapset voivat viettää aikaa. Hanki lastenpaikkaan piirustusvälineitä, leluja ja kirjoja.

Apujoukot

Älä yritä selvitä juhlista yksin. Palkkaa apua tai pyydä ystäviä apuun, niin voit itsekin nauttia juhlista.

Siivous

Kivojen juhlien jälkeen on vielä jäljellä ikävä velvollisuus, siivous. Varaa siivoukseen aikaa, voimia ja apujoukkoja.
Lue myös:

    Uusimmat