Juhlat juhlittu? Näin pääset eroon steariini- ja viinitahroista

Takana ovat joulu ja uudenvuoden aatto. Juhlia on juhlittu moneen otteeseen, ja pöytäliinat ovat saaneet kestää kaikenlaista. Tahrat on parasta poistaa välittömästi niiden sattuessa, mutta näillä nikseillä selviät toivottavasti eilisistäkin sotkuista.

Kynttilät kuuluvat joulun ja uudenvuoden juhliin. Valitettavan usein kynttilän steariini kuitenkin valuu pöydälle tai pöytäliinalle.

Kovalta pinnalta steariini on helppo puhdistaa pois. Odota, että steariini kovettuu ja rapsuta se sitten pois. Mikäli tahra ei irtoa raaputtamalla kokonaan, kostuta siivousliina kuumalla vedellä ja laita se tahran päälle hetkeksi vaikuttamaan. Sen jälkeen pyyhi tahraa liinalla ja kuivaa lopuksi.

Tekstiilistä tahra on vaikeampi poistaa. Anna steariinin kovettua ensin. Voit myös laittaa minigrip-pussiin muutaman jääpalan ja asettaa pussin sitten steariinitahran päälle. Jääpalat kovettavat steariinin nopeasti ja näin saat irrotettua steariinin helposti ilman raaputtamista ja hinkkausta.

Tekstiiliin jää steariinista rasvatahra, joka imeytetään talouspaperiin tai kankaaseen silittämällä. Laita paperia tai kangasta tekstiilin molemmin puolin ja silitä miedolla lämmöllä. Ole varovainen kankaiden kanssa, jotka eivät kestä kuumuutta. Jos pelkäät, että silitysrautasi on liian kuuma pienimmälläkin säädöllä, laita raudan ja imupaperin väliin sanomalehtiä. Lopuksi pese kangas. Voit käsitellä tahrakohdan sappisaippualla, tahranpoistoaineella tai nestemäisellä pyykinpesuaineella ennen pesua.

Jos tahra kuitenkin sinnikkäästi pysyy näkyvillä, kokeile lakkabensiiniä eli mineraalitärpättiä. Muista, että kyseessä on liuotin, joka saattaa pahimmassa tapauksessa aiheuttaa tekstiilien värien voimakasta haalistumista. Laita lakkabensiiniä talouspaperiin ja paine tahraa varovasti. Pese kangas tämän jälkeen pesuohjeen mukaan.

Puna- ja valkoviiniviinitahrat

Punaviini lähtee matolta tai tekstiileistä kivennäisvedellä. Kaada kivennäisvettä tahraan ja huuhtele sitten tahriintunut kohta vielä viileällä vedellä. Tuoreeseen punaviinitahraan voit myös kaataa päälle reilusti suolaa ja anna imeytyä. Suolaa voi myös hieroa tahraan. Imuroi tai pyyhi suolat pois. Kuivuneeseen punaviinitahraan auttaa usein vain liotus tai valkaisu.

Muistathan, että myös valkoviinistä jää tahra. Valkoviinitahra olisi myös hyvä saada poistettua tekstiilistä ennen kuin se ehtii värjätä kankaan kuidut. Painele tahraa ensin talouspaperilla tai kankaalla imeyttääksesi suurimman osan nesteestä. Älä hiero, ettei Pese sitten pesuohjeen mukaisesti. Voit esikäsitellä tahran haalealla vedellä ja käsitiskiaineella.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat