Juhlarahan teloituskuva hyväksyttiin yksimielisesti – "Kukaan ei missään vaiheessa sanonut, ettei kuva käy"

Valtiovarainministeri Petteri Orpolle (kok.) on esitetty tarkat kuvat juhlarahan molemmista puolista, sanoo juhlarahalautakunnan puheenjohtaja, emeritusprofessori Tapio Yli-Viikari.

Hänen mukaansa Orpon aiemmin keväällä hyväksymä asetusehdotus juhlarahasta sisältää kuvat ja tarkat kuvaukset siitä, mistä kolikossa on kyse.

Yli-Viikarin mukaan missään vaiheessa kukaan lautakunnassa tai ministeriössä ei ole sanonut, että tämä nimenomainen kuva ei käy. Kuva on taiteilijan valitsema ja se hyväksyttiin yksimielisesti, Yli-Viikari lisää.

Valtiovarainministeriö peruu kohutun juhlarahasarjan 2:01

Lautakunta valitsi rahasarjan suunnittelijaksi tietoisesti taiteilijan, jolla on eettisiä näkemyksiä. Yli-Viikarin mukaan kolikossa ei ollut tarkoitus ottaa kantaa punaisiin tai valkoisiin tai kansalaissotaan, vaan tuoda esille yksi vaihe Suomen itsenäisyydessä. Yli-Viikari ihmettelee asian nostattamaa kohua.

– Asiat on käsitelty historian oppikirjoissa, eikä niiden pitäisi olla kenellekään uusia. Olisin luullut, että aiheesta osattaisiin keskustella ja käsitellä sitä rauhallisesti ja arvokkaasti.

Yli-Viikarin mukaan lopputulokseen päädyttiin pitkän prosessin jälkeen. Aiheita käytiin läpi historian ja arkkitehtuurin asiantuntijoiden kanssa, hän lisää.

Suunnittelija Ilkka Suppaselle maksettiin rahasarjan suunnittelusta tuhansia euroja, mutta ei kymmentätuhatta, Yli-Viikari sanoo.

Lautakunnalle on maksettu kokouspalkkioita, Yli-Viikari lisää. Hänen käsityksensä mukaan juhlarahoja ei ole vielä ehditty lyödä. Valtiovarainministeriö on kertonut, että juhlarahojen mallikappaleet tehtiin marraskuussa Orpon johdolla.

Puheenjohtaja seisoo rahasarjan takana

Yli-Viikarin mielestä kolikkoa pitäisi arvioida osana viiden rahan kokonaisuutta. Hän uskoo, että asiaan olisi suhtauduttu eri tavalla, jos koko rahasarja olisi julkistettu kokonaisuutena.

– Nyt on takerruttu yhteen kuvaan. Ei julkistettu koko kokonaisuutta, se oli virhe.

– Me olemme katsoneet sarjan asiayhteydessään kokonaisena, ja se olisi näin ollut hyvä. Ajatuksellisesti ja konseptiltaan juhlarahasarja on hyvä kokonaisuus. 

Lue myös:

    Uusimmat