Tämä video johti eduskunnan turvallisuuspomon potkuihin – Juha Sipilään kohdistunut suojatiehyökkäys tänään oikeudessa

MTV Uutisten saama video näyttää Juha Sipilään kohdistuneen hyökkäyksen: Tönäisy suojatiellä, näin ex-pääministeri horjahti 2:10
Tämän videon tapahtumat johtivat rikossyytteeseen, ja itse video eduskunnan turvallisuusjohtajan potkuihin.

Entisen pääministerin Juha Sipilän (kesk.) pahoinpitelystä syytetyn 38-vuotiaan miehen on määrä astua tänään oikeuden eteen Helsingin käräjäoikeudessa. Mies on kiistänyt syyllistyneensä pahoinpitelyyn.

Miehen epäillään lyöneen Sipilää eduskuntatalon lähistöllä viime tammikuussa. Poliisi on kertonut, ettei epäillylle teolle selvinnyt esitutkinnassa mitään erityistä motiivia.

Aiemmin MTV Uutiset julkaisi haltuunsa saaman videon, jolla näkyy syytteeseen johtanut tilanne.

Näin tapahtumat etenivät

Videolla näkyy, kuinka henkilö ylittää suojatien Arkadiankadulla Helsingin keskustan tuntumassa ja pysähtyy liikennevaloissa seisovan Sipilän kohdalle.

Sipilän lähtiessä ylittämään suojatietä henkilö seuraa häntä ja tönäisee tai lyö häntä takaa päin niin, että Sipilä horjahtaa. Videolta ei näy, onko käsi nyrkissä tai onko kyse kämmenlyönnistä vai edes ylipäätään lyönnistä tönäisyn sijaan.

Sipilä on kertonut, että häntä lyötiin kunnolla ja ettei kyse ollut pelkästään kevyestä tönäisystä.

– Tulin palaverista, ja kimppuun käytiin nyrkein, Sipilä kertoi MTV Uutisille tammikuussa 2021.

– Kyllä lyötiin ihan kunnolla. Nyrkein käytiin päälle, hän kuvaili.

Oikeudenkäynnin kannalta hyökkäyksen pienimmätkin yksityiskohdat, kuten se, oliko kyse tönäisystä vai lyönnistä – ja jos kyse oli lyönnistä, millaisesta lyönnistä – ovat olennaisia. Nämä seikat vaikuttavat siihen, miten tekoa arvioidaan ja millainen tuomio siitä mahdollisesti voidaan antaa.

Videon luovuttanut virkamies sai potkut

Juha Sipilä (kesk.) toimi pääministerinä vuosina 2015-2019 ja toimii tällä hetkellä kansanedustajana.

Valvontakameravideon julkisuuteen luovuttanut eduskunnan silloinen turvallisuusjohtaja Jukka Savola puolestaan sai potkut videon luovutuksesta käynnistyneen tapahtumaketjun päätteeksi.

Savolaa ei eduskunnan mukaan irtisanottu siksi, että hän luovutti valvontakameravideon julkisuuteen, vaan siksi, että hän oli eduskunnan mukaan salaillut videon luovutukseen liittyneitä toimiaan. Savola on valittanut irtisanomisesta oikeuteen. Asiasta voi lukea lisää täältä.

Savola on kertonut, että suostui videota koskevaan tietopyyntöön, koska halusi lopettaa tapahtumiin liittyvät spekulaatiot ja rahoittaa asian nostattamaa kuohuntaa sekä hälventää epätietoisuutta teon luonteesta.  

Savola kommentoi osaltaan tammikuussa, että videolla näkyvässä tilanteessa oli kysymys vain tönäisystä. Savolan kertoman mukaan ohikulkija käytti tilanteessa epäasiallista kieltä ja purki mielipahaansa tunnistamaansa poliitikkoa kohtaan.

Lue myös:

    Uusimmat