Juha Sipilän päälle hyökättiin, teko tallentui videolle – rikosoikeuden professori kertoo, mikä kimppuunkäynnissä on ratkaiseva seikka

MTV Uutisten saamalta videolta näkyy Juha Sipilään kohdistunut hyökkäys 1:53
MTV Uutisten saamalta videolta näkyy Juha Sipilään kohdistunut hyökkäys

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta arvioi MTV Uutisten haastattelussa väkivallantekoa, jonka uhriksi kansanedustaja Juha Sipilään (kesk) joutui viime viikolla.

– Kyllä se lähtökohtaisesti vaikuttaa lähinnä lievältä pahoinpitelyltä. Ratkaisevaa on se, onko kyseessä vain kädellä tyrkkääminen vai nyrkillä lyöminen, Tolvanen sanoo.

Poliisi tutkii tapausta pahoinpitelynä.

– Nyrkillä lyöminen voisi olla niin sanotusti tavallista pahoinpitelyä ja pelkästään kädellä tönäisy on perinteisesti katsottu lieväksi pahoinpitelyksi. 

Tolvanen huomauttaa, että koska väkivallanteon kohteena on poliitikko ja entinen pääministeri, myös yhteiskunnallinen yleinen etu vaatii tutkinnan suorittamista.

Videolla käsi ei näy

MTV Uutisten haltuunsa saamalla videolla näkyy, kuinka vasemmalta tuleva epäilty ylitää Helsingin keskustan tuntumassa Arkadiankadun suojatien ja pysähtyy lliikennevaloissa seisovan entisen pääministerin puheille.

Sipilä lähtee ylittämään suojatietä ja epäilty seuraa häntä. Puolessa välissä suojatietä epäilty yllättäen tönäisee Sipilää kerran selästä ja tämä horjahtaa.

Videolta ei näy, onko epäillyn käsi nyrkissä vai tönäiseekö tai lyökö hän kämmenellä.

Teon jälkeenkin epäilty vielä seuraa Sipilää ja käy sanomassa tälle jotakin.

Lyhyen palautteenannon jälkeen Sipilä suuntaa Pikkuparlamentin kulmalle ja epäilty poistuu paikalta kadun yli.

Motiivista ei tietoa

Sipilä on sanonut, että häntä lyötiin kunnolla ja "nyrkein käytiin päälle". Eduskunnan turvallisuusjohtaja puolestaan totesi, että henkilö tönäisi kansanedustajaa selkään suojatiellä.

Sipilä ei ole kommentoinut, aiheutuiko hänelle tapauksesta fyysisiä vammoja. Poliisi on kirjannut asiasta rikosilmoituksen epäiltynä pahoinpitelynä.

Tutkinnanjohtaja Juhani Vuorisalon mukaan rikosnimike voi tutkinnan edetessä vielä muuttua. 

Poliisi ei kerro, onko sillä jo tiedossa epäilty. Myöskään motiivista ei toistaiseksi ole tietoa.

Lue myös:

    Uusimmat