Mainos

Hoitajamitoituksen toteutuminen ja etenemisaikataulu ovat epäselviä – keskustaministereiltä ristiriitaisia vastauksia

14:44
Huomenta Suomessa käsiteltiin hoitajamitoituksia 31. tammikuuta.

Vanhustenhoidon mahdollisesta lakiin kirjattavasta hoitajamitoituksesta ja sen aikataulusta on epäselvyyttä.

Kokoomus näyttää taipuneen muiden puolueiden kannalle vanhustenhoidon hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin. Kokoomuslainen valtiovarainministeri Petteri Orpo kommentoi kysymystä Twitterin sekä Ylen ja MTV:n kautta, mutta häntä ei tavoitettu tarkentamaan kokoomuksen kantaa.

Sipilä ei toisi eduskunnalle

Keskustaministerit antoivat iltapäivällä eduskunnassa ristiriitaisia vastauksia siitä, voisiko asia edetä eduskunnassa vielä tällä vaalikaudella.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi, että esitystä hoitajamitoituksesta ei voida tuoda eduskuntaan enää tällä vaalikaudella. Eduskunnan istuntojen on tarkoitus päättyä maaliskuun puolivälissä, ja eduskuntavaalit pidetään huhtikuun puolivälissä.

Sipilän mukaan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) keskusteli hoitajamitoitusasian aikataulusta oikeuskanslerin kanssa viime viikolla.

–  Oikeuskanslerin selvä kanta on, että (esitystä) ei ole mahdollista tuoda tällä kaudella, Sipilä sanoi tiistaina eduskunnassa.

Sipilän mukaan esitys vaatisi huolellisen valmistelun. Hänen käsityksensä on, että esimerkiksi taloudellisissa arvioissa on suurta vaihtelua.

Puoluetoveri varovaisempi

Sipilän puoluetoveri, ministeri Saarikko ei kuitenkaan tiistaina pystynyt arvioimaan, voisiko hoitajamitoitusasia sittenkin edetä eduskunnassa vielä tällä vaalikaudella.

–  Tosiasia on, että en oikeasti osaa sanoa, ehtisikö eduskunta käsitellä tämän. Siihen ottaa varmaan parhaiten kantaa (sosiaali- ja terveys)valiokunnan puheenjohtaja ja sitä kautta myöskin koko eduskunta, Saarikko sanoi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) sanoi viime viikolla, että valiokunta ehtisi käsittelemään hoitajamitoitusesityksen vielä tällä vaalikaudella, jos hallitukselta löytyy siihen tahtoa.

Saarikko haluaa selvyyden yksimielisyydestä

Saarikko kaipasi hoitajamitoituskysymykseen selvyyttä myös hallituskumppani kokoomuksesta, jonka linja näytti muuttuneen.

–  Käyn tästä (aikatauluasiasta) keskusteluja virkakunnan kanssa, mutta tietysti ensiksi minulla täytyy olla varmuus, että hallituksessa on yksimielisyys tällaisen esityksen tuomisesta, Saarikko sanoi.

Sipilä on aiemmin kommentoinut, että "koko eduskunnassa vaikuttaa olevan nyt yksituumaisuus asian suhteen".

Saarikon mukaan hallituksen reunaehtona on ensisijaisesti ollut se, että sote- ja maakuntauudistus saadaan valmiiksi tällä vaalikaudella.

Juttua ja otsikkoa päivitetty 5.2. kello 15.38: Lisätty Saarikon ja Kiurun kommentit.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja