Kolmaskin sinisten kansanedustaja epäröi soteuudistuksen äärellä – tästä on kyse tämän päivän sotesopassa

Sinisten Saarakkala soten valinnanvapauskysymyksestä:"korjaamiskelvoton" 2:05
Sinisten Saarakkala soten valinnanvapauskysymyksestä: "korjauskelvoton"

Sote-uudistuksen toteutuminen tällä vaalikaudella näytti maanantaina entistä epävarmemmalta. Hallituspuolue sinisistä kuului useita epäileviä kommentteja pakettiin kuuluvan valinnanvapauden suhteen. Sote-grilliä lämmitetään uudelleen heti tiistaina aamupäivällä sinisten ylimääräisessä ryhmäkokouksessa.

Ryhmänjohtaja Simon Elon mukaan julkisuudessa käyty sote-keskustelu osoittaa, että ryhmällä on tarvetta käydä tilannetta läpi.

–  Selvästi on tarvetta ryhmässä asiasta keskustella ja tuoda myös selvyyttä siihen, millainen tämä perustuslakivaliokunnan antama lausunto on, Elo sanoi STT:lle.

Maanantaina sinisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala asettui soteen sisältyvää valinnanvapautta vastaan ja arvioi, ettei uudistus etene sosiaali- ja terveysvaliokunnasta täysistuntoon tällä vaalikaudella.

Sinisten kansanedustaja Martti Mölsä ei usko myöskään soten valmistuvan valiokunnasta. Mölsä ei ottanut vielä kantaa, äänestäisikö valinnanvapauden puolesta, jos asia etenisi eduskunnan suureen saliin.

–  Se on vielä kysymysmerkki. Kun en ole lukenut niitä papereita, mitä se valinnanvapaus siinä tarkoittaa, Mölsä sanoi STT:lle.

Hän arvioi, ettei asiasta tarvitse suuressa salissa äänestää.

–  Eihän siitä sote-valiokunta selviä. (Valiokunnan puheenjohtaja Krista) Kiuru jarruttaa loppuun asti, Mölsä sanoi.

Kansanedustaja Pentti Oinonen (sin.) puolestaan kertoi Iltalehdelle epäröivänsä soten puolesta äänestämistä.

Elo ymmärtää Saarakkalaa

Ryhmäjohtaja Elo oli Saarakkalan kanssa yhtä mieltä siitä, että valinnanvapaus sisältää ongelmia. Sote-valiokunnassa istuvan Saarakkalan mukaan ongelmat ovat niin suuria, että niitä ei voi käytännössä enää korjata.

Elo ei maanantaina suostunut ottamaan kantaa siihen, ovatko ongelmat korjauskelvottomia. Hän sanoi ryhmänjohtajana edustavansa ryhmän yhteistä kantaa.

–  Siihen täytyy ryhmän ottaa huomenna kantaa, miten tämä tilanne nähdään. Siniset on ollut koko tämän käsittelyn ajan sitoutunut siihen, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus tarvitaan.

–  Nyt on kyse sitten siitä, mitä kaikkea siihen kuuluu ja siitä sinisen eduskuntaryhmän täytyy huomenna keskustelua käydä.

Elon mukaan sinisten tilanne on nyt sama kuin kokoomuksella on ollut jo pidemmän aikaa, eli muutama puolueen edustaja epäröi sote-kantaansa. Kokoomuksen kansanedustajat Elina Lepomäki ja Susanna Koski ovat aiemmin ilmoittaneet vastustavansa hallituksen sote-mallia.

–  Epävarmuutta on silloin tällöin ollut itse kussakin hallituspuolueessa, Elo huomautti.

Sote-valiokunta aloitti loppurutistuksen

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta aloitti maanantaina varsinaisen sote-mietinnön valmistelun. Valiokunnan puheenjohtajan, SDP:n kansanedustajan Krista Kiurun mukaan valiokunta tarvitsee hallitukselta selkeät nuotit, jotta työssä päästäisiin eteenpäin. Kiuru toivoo, että hallituksen vastine saapuisi valiokuntaan tiistaina tai keskiviikkona.

Toiveikkuuttakin oli ilmassa. Valiokunnan varapuheenjohtajan Hannakaisa Heikkisen (kesk.) mukaan jäljellä oleva lyhyt aika riittää mietinnön hiomiseen, jos valiokunnassa on riittävästi tahtoa.

–  Ministeriöissä on tehty lujasti töitä läpi viikonlopun ja siellä on ratkaisuja löydetty, Heikkinen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat